Utan land

kaffe först

malle har rätt. det är alltid kaffe först. det har hälsogurun frank the tank fastspikat. att det sedan är ett internskämt utan dess like (ett halvsnuskigt också till och med) lämnar vi därhän sålänge, för jag har ett diskussionsforum i min blogg. det är nästan som 13 rätt. respekt alltså. och förövrigt undrar jag när och hur en simon mann hittade hit? (googlade dig faktiskt en snabbis, så snart kanske du går om paris hilton på mest-googlade-listan).

självklart håller jag med dig simon i att den ultimata tryggheten är att slippa bry sig om politiken runt om kring, men eftersom vi lever i ett samhälle med andra människor runt omkring oss så måste den finnas – som en kompromiss då ingenting någonsin kan vara bäst för alla. att du förlitar dig på förmyndare när du blivit myndig håller jag inte med om, då du kan påverka ditt eget liv. du har frihet att röra på dig, välja vart du ska bo, ha ett hem och förhoppningsvis en familj – och den friheten är viktigast i alla fall för mig. du väljer oerhört mycket alldeles själv. det jag undrar är hur du anser att ditt liv ligger i händerna på försäkringskassan/persson?

jag vet att försäkringskassan inte fungerar nu, att de gör oerhört mycket fel och att det absolut går att spekulera i om det är för att minska sjukskrivningssiffror inför kommande val. men trots detta så är det en tillgång. för dig, eller för mig, om vi skulle bli sjuka.. så ja, ditt liv ligger i händerna på dem – de är din räddare i nöden.

att du påstår att orättvist höga skatter gör det svårare för fattiga människor att förtjäna en egen rikedom. vad gör man för att förtjäna en rikedom? vem förtjänar en rikedom? och ja, jag tycker du har fel – kanske inte i sak (det blir svårare att jobba ihop ett kapital rent formmässigt), men i det stora hela underlättar det. skatterna ger en högre livskvalitét till de som inte har förutsättningarna. vård och skola till exempel.

sedan läggar du det sociala skyddsnätet i en vågskål och möjligheten att styra sitt eget liv och uppnå sina drömmars mål i den andra. är du beredd att skära av skyddsnätet för den fullkomliga möjligheten att göra vad du vill? i så fall har du den ekonomiska möjligheten klar för dig. den har du aldrig behövt oroat dig för, kanske tack vare ett klappat och klart kapital.

den totala friheten finns inte någonstans, i något politiskt läger (förslaget om tvingande gynundersökningar av tjejer i högstadiet exempelvis?). människan har en egen vilja, och i samhället vi lever i nu har vi möjligheter att uttrycka den i väldigt stora omfång. när får du inte göra som du vill? det offrar jag gärna för att garantera livskvalitét även för de mindre gynnade.

jag förstår det liberala tänket i huvudsak, att vi skall vara fria att handla utefter oss själva. men jag vägrar att vara så självisk. de höga skatterna kan hjälpa till att minska klasskillnaderna och ge oss en rättvisare fördelning av tillgångar. och ingen kan säga att någon annan människa förtjänar någonting mindre än en annan – för skiten finns på ens egen farstu också.

sådär, det var min utläggning. och dina argument fick mig tyvärr inte att luta mer åt att rösta på Fp (tyvärr Mari), utan helt tvärtom. de träffade inte där de skulle. men jag är fortfarande öppen.. allt det här går ut på är att finna vad som är minst dåligt – och är allt lika illa röstar jag blankt.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: