Utan land

övergången q1-q2 2010 i paris är redan en klassiker

vi kom hem igår, lite nariga och tagna. skrattade åt en lapp från hustomten tobbe, åt en pizza och slöt våra blå ganska omgående.

vaknade idag till ett oslo i moln och ganska många plusgrader. röjde undan, laddade över bilder och välkomnade hem hustomten igen. nu sitter grabbarna och leker krig på tv:n medan jag snart ska peta i mig en brunch, men först en riktig genomkörare med bilder.

två glada fiskar på bussen in mot paris från den ruckliga ryanair-flygplatsen vi landade på. bussen släppte av oss och som vana globetrotters skulle vi på självständigt vis ta oss till hotellet. efter kartletande, metro-åk, vandrande och vilsegående (vi passerade notre dame och anade då att vi var i rätt stad i alla fall) tog vi helt sonika en taxi. två timmars självständighet hade tagit oss runt i en cirkel, vi hade varit nära från början – men vi fick i alla fall en hyffsad kurs i hur man tar sig fram i paris med engelska.

första vinpavan och första baguetten införskaffades och vi promenerade upp till den gamla basilikan Sacré Coeur. hade googlat oss fram till att det skulle vara fint att sitta där uppe och titta ut över paris, och ack så rätt det var! när solen gick ner strosade vi oss bort till en uteservering med infra och konstaterade att folk har extremt mycket bättre klädstil i la france jämfört med vårt fina norge.

dag två letade vi reda på streetan Champs-Élysées och spatserade långa gatan från Concorde-platsen till Triumfbågen. vi klättrade flera hundra trappsteg upp, hänfördes över utsikten, tog kort med japaner japaner japaner och blåste nästan bort. spiraltrappen ner var nästan som en karusell och jag trillade ut till den okända soldaten, vi tittade en stund och kände att vi inte fått nog av trängsel och gamla saker. Louvren nästa!

vi passerade en klassisk fransk marknad och hittade tillslut louvren, som visade sig vara ooooerhört stort. pyramiderna var en ledtråd som skvallrade om att vi var rätt. jag flippade på folk, fick en svindyr matbit och blev glad igen. kollade på extremt mycket stora, gamla tavlor på lärjungar och baroner. tittade på mona lisa och tog varvet ut igen. en hoppbild som är av det bättre slaget om man jämför med andra (har tiotalet “bajskort” från disneyland som är tagna i uppskjutsögonblicket) skapades och vi vandrade vidare. detta var definitivt en must see jag aldrig gör om.. kul att ha det avklarat, men definitivt inte värt att gå in, boxas och trängas. hade nog varit nöjd med att bara hoppa omkring utanför.

mattias hittade en varm hand att luta sig mot, och när det var min tur gjorde paris en rejäl väderskiftning. vi blev snabbt vana med att sol kunde bytas mot en störtskur och snålblåst. vi letade oss fram till eiffeltornet, konstaterade att vi vägrade stå fyra timmar i kö för att åka upp och se paris som vi redan sett det (från ovan) och tog en kanaltur istället. vi fick se det mesta av det bästa från seine och sedan tog vi en klassisk fotbollskväll. vinet drog ut på tiden och efter en sovmorgon tog vi centrala paris steg 2.

vi hittade notre dame igen och bestämde oss för att göra katedralen ordentligt efter att vi hälsat på quasimodo. gick in, tände ljus, tittade lite på en samlig av något slag (fortfarande osäker på om det var katolska präster?) och tog en shoppingrunda. shoppingen blev ett varsitt par skor (mina första converse till riktigt fyndpris!) och de enda souvenirerna är medaljonger som jag hittade i en automat.

sedan kom HÖJDPUNKTEN: disneyland!! vi åkte allt “vuxet” och jag var som ett barn i tolv timmar. fick SÅ ont i fötterna, men ack så värt! vi har så många upplevelser och bilder härifrån så ingenting gör det rättvisa. när solen gick ner över parkerna tog vi RER:en tillbaka till stan. lite vin på det och vi somnade in med lyckliga drömmar.

bortsett från alla dessa must do:s har vi dansat i tunnelbanan, festat på stället där governor andy måste ha hittat sitt sound, njutit av sång-vin-ost och varandra. det är fint att ha ett så praktiskt resesällskap som karln min!

nu ska jag njuta av min söndag som egentligen är en måndag.

note to self: packa en till sjal nästa gång.. har tydligen haft samma i en vecka om man ska gå efter bilderna..

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: