Ecuador,  Utan land

primero dia en guayaquil

vi startade dagen genom att efter en powerwalk runt stan konstatera att biljettbutiker och tour offices verkar ha stängt söndagar också. opålitligt folk som säger annat, huvva.

då var det bara att välja, vänta här till måndag o boka allt här eller åka ut till öarna på eget bevåg? att vänta in saker är inte riktigt vår stil, så vi drog till flygplatsen innan frukost. inget bolag hade platser ut idag tyvärr, men vi kommer få åka med aerogal imornbittida kl 9.10. jiho! köpte en öppen returbiljett och totalt gick det på 678 dollars (på billigaste).. tydligen högsäsong enligt bolagen, men inte enligt lonely planet. LP har helt enkelt lite för mycket fel prisuppgifter för att det ska vara helt ok (får hoppas att nya upplagan är bättre up to date). men, ändå är boken ovärdelig för oss. helt klart värt o släpa på tegelstenarna mot vad den ger oss (kartor, tips, idéer o fakta).

när vi kom tillbaka in till stan satte vi oss och fick en fruktsallad till frukost och lade upp planer för dagen. inköpslista:
– ny deo
– nya batterier till ficklamporna
– after sun
– rom (piratmåste eftersom vi ska bo på båt!)

allt håva vi in, utom rom. de säljer inte alkohol på söndagar i Ecuador. ansvarsfullt! men lite synd.

under tiden var vi turister och vandrade avenyn nueve de octobre, tittade på fransisco-kyrkan i besökte parken. vandrade ner efter floden (vars vatten inte är så fräscht) och förundrades över att det påminde väldigt om aker brygge, fast större (och minus de fina restaurangerna och fräna barerna, istället var det ett rätt ocoolt shoppingcenter, snabbmat like hell och solskydd à la busshållplats). väldigt fint!

efter det och den lokala marknaden hittade jag en till park jag ville till, parque de boliviar (note to self: måste lära mig historian bakom Simon boliviar ordentligt! har han frigjort hela america del sur eller vad?). ett par kvarters orientering och TADA: en till staty med en man på häst – en till kyrka – en till staty av två vildsvin som brottas (??) – flera till duvor – en till… vad tusan kollar alla på?!?

knatade bort till nordöstra hörnet av parken och upptäckte en leguan! wow! en till, en till, en till… ÖVERfuckingALLT!

de var under bänkar, mellan duvor, på gräset, under buskar, i knät på folk – u name it. plötsligt prassla det i trädet, och då ser jag att heeeela trädet är fullt i ödlor. igen, FULLT av ödlor. de är så välkamoflerade, men när ögonen vänjer sig ploppar de upp. jag fick verkligen en chock och var tjejigast i hela parken. de skulle liksom inte vara där. fel djur på fel plats. lugnande var att duvorna var så orädda och tom satt på ödlorna. frågade en familj om de äter kött, men tydligen inte. de (skrattades) fick mig att ta på en (på svansen), och han märkte mig inte ens. ska försöka se på dem som sköldpaddor, de är ju rätt söta (sköldpaddorna alltså). läskigt vad en park på avstånd kan se harmonisk och vanlig ut, men överraska när man kommer närmare. bra träning inför galapagos också!

nu har vi köpt varsin gurka och ska snaska upp den som efterrätt (lunch på bk, nödvändigt ont o skapligt billigt) medan vi laddar om för att klättra upp till en mirador sen. ligger ett kvarter som heter los pinos bortanför här som tydligen ska vara råmysigt och ha en fab utsikt.

konklusion: fiiin stad! men detta med vilseledande förpackningar har de inte styr på, varesig det gäller parker eller choklad

En kommentar

Lämna ett svar

%d