Ecuador,  Utan land

2:a mars: good morning espanola island!

vilken härlig känsla att vakna upp och nyfiket titta ut genom kabindörren och undra vart man har hamnat under natten. det första jag såg var ett vidsträckt hav och en ö med låg vegitation, vita stränder och svarta vulkanstenar. espanola (addera en snurf ovanför n:et) är den äldsta ön av galapagosöarna med sina 3,5 miljoner år. guiden förklarade att det är en gammal vulkanö med det typiska landskapet med branta klippor på ena sidan, flackt “mellanlandskap” och sedan en vulkan som inte är som ett upp&nervänt v utan mer som ett utdraget u.

först fick vi en genomgång på öns djur (parningskostymer, särskilda “adaptioner” som gör djuren här speciella, hur man särskiljer honor från hanar osv.). de numera vanliga sjölejonen och krabborna gick snabbt att gå igenom. öns speciella marina iguaner visades, och turligt nog hade de parningssäsong så hanarna var röda och gröna. vissa hade starkare färger än andra och det attraherar damerna olika. forskarna har lagt fram teorier om att den som får ligga mest har skarpast färger.

samma teori finns om blue footed boobies. det är två olika nyanser på deras fossingar och hanarna med den skarpaste blåa färgen uppges vara kingarna av avling. fick idag reda på varför de heter boobies. när spanjorerna kom hit tyckte de att det va så många dumma fåglar som dansade runt och betedde sig som allmänna idioter, så de kallade dem pajaros bobo (dumma fåglar). och sen blev det boobies. det har alltså ingen med tuttar att göra.

lärde oss också massa om hur alla dessa saltvattensätande djur gör sig av med saltet. en föggel (nazca boobiesen) typ gråter ut den via ögonen och sen rinner det i fåror nerför näbben och droppar av. och den marina leguanen typ nyser ut det, ungefär som en katt som hostar hårbollar fast via nosen.

på ön fick vi se massa fågelbebisar och några ägg också. nazca boobies lägger alltid två ägg med några dagars mellanrum. de märker upp nästet/boet genom att bajsa i en ring runt. när ungarna sen kläcks så får de fajtas i ringen, och den som tillslut hamnar utanför är fritt byte för predators. man kan ju förstå att Darwin myntade survival of the fittest.. hårt liv som fågel!

förutom alla djur så är själva settingen helt amazing. förmiddagens bästa var när vi äntligen fick se the blow hole som vi hört talas om. ett hål i klipporna som vågorna bygger upp tryck i, och plötsligt sprutar det upp vatten flera meter! lite som att det gömmer sig en val där.

efter denna extremt svettiga trekking på förmiddagen fick vi en lunch och vidare färd mot öns norra sida, med Gardner Bay som destination. en timme hang out på däck efter en snabb snorkling och sen, på med snorkeln igen! vi snorklade på två olika spots från dingyn. på första stället träffade vi på en riktigt nyfiken haj. kunde tom dyka ner på samma djup som den utan att han drog iväg i ilfart. ganska häftiga djur, och nu har jag varit en meter ifrån en! (igen, heeelt ofarlig!)

sen blev vi uppdragna i båten igen och gjorde ryggplask ner på nästa ställe fem minuter senare. där var det helt fantastiskt! otaligt många sjölejon i vattnet och de var så lekfulla! när man dök ner med dem så var det nästan som att man dansade med dem. de följde med i snurrar och vridningar. ett riktigt moment! annars såg vi “same old”, förutom en jääättestor lobster. han slapp bli middag!

sista timmarna innan kvällsmat var freetime on the beach, och inte vilken beach som helst. det är utan konkurrens den vackraste strand jag satt min fot på! turkost vatten, vit (ja, kritvit!!) sand av koraller och de allra finaste gästerna (sea lions). det var magiskt att vandra efter den. ända tills min mage kraschade och jag behövde en toa AKUT. finns inga faciliteter på öarna och dingyn från båten skulle inte hämta förrän om drygt en timme.. kan va värsta stunden på resan hittills för mig. hua! lyckades spåra guiden med walkie talkie och fick fler att hänga på till båten i förtid. lättnad!

en god middag och två glas vin senare är vi helt slut. vilken dag! den avslutades med att spana på sjölejon och sköldpaddor som dras till ljuset från båten. havssköldpaddorna är ljuvliga! hoppas hoppas vi får träffa en när vi snorklar imorn. det finns chans att träffa fler sorters djur imorn;
-pingviner!
-hammarhaj!!
-delfiner!!!!!!!!

men, baaara om vi har tur. jag vill ha tur!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: