Ecuador,  Utan land

3:e mars: goood morning floreana island!! (med ty pennington vrål)

andra morgonen vi vaknar och tittar ut på en paradisö. detta är absolut värt pengarna.. jisses vad mycket intryck och fina saker man får! dagarna är fullspäckade och det är lite mycket med att man alltid måste göra samma saker på speciella tider. lite dagisvarning, men det är för områdets skull såklart så det är ingenting att klaga på egentligen.

dagens första aktivitet var en liten trekking på södra delen av ön. vi fick se en lagun med flamingos (hela tre st) och en view point. sen över till en annan strand där det var väldigt mycket rockor precis i strandkanten. vi vadade runt där, och så kom två havssköldpaddor också! såg även deras nästen och spåren från stranden. hade lite pejling sen tidigare på dem; men visste inte att sköldpaddorna också lägger tomma ägg så det ska vara mer plats till ungarna när de klättrar upp.

dagens första snorkling var kl 10 och vi blev först breifade på turen för det skulle vara ganska strömt, vilket det var speciellt på ett ställe (där jävlar fick man veva på med fenorna). snorklingen va i nästan två timmar, och heeeelt fantastisk. tex kom tre white tipped sharks och gled förbi under oss graciöst. men inga hammerhead sharks.. såg en pingvin dock! såg han på långt håll så såg mest ut som en svart fåggel. men man blir verkligen bortskämd med snorkligen här! även fast det ibland är 10-15 m djupt ser man huuur bra som helst. vattnet är kristallklart!

lunchen och sisestan avklarades och sen bar det iväg till Post Office Bay. när folk reste runt här på 1700-talet kom en klok man på idéen att de kunde ha ön som “postkontor”. de upprättade en tunna där skepp kunde lägga i brev hem till ex europa. skepp stannade alltid där och tog med brev som skulle åt deras håll. en buse som bodde på ön och livnärde sig på att sälja frukt&grönt till skeppen tjuvade dock en del. han läste breven från de brittiska skeppen och fick sålunda kontroll på vart de var på väg och med vad, sen tipsade han amerikanska skepp så de kunde plundra. buse!

för att föra traditionen vidare lämnade vi också ett vykort där (om du får det Håkan är det alltså någon som postat det åt oss!). vi gjorde såklart andra en tjänst också och plockade med tre stycken som vill till sverige. vad glada de kommer bli!

efter brevskriveriet var det dags att gå ner i the lava cave. snacka om läskig grotta!! vi som tog utmaningen beväpnade oss med ficklampor och började nedstigningen. det var små prång, stora salar och riktigt svalt/kallt vatten längst in. riktigt maffig upplevelse!

sen? på med snorkeln igen!! nu fick vi äntligen komma nära havssköldpaddorna (eller dudsen som de säger i hitta nemo). flera stycken som var helt orädda. låg och guppade med dem fram&tillbaka i strömmen. ibland var de så nära att man ofrivilligt nästan kom åt dem. en av sköldisarna var JäTTEstor! säkert 200 år gammal också. mitt hjärta smalt när vi cruisade iväg med en ut i en ström, och småfiskarna “surfade” med på ovansidan skalet. precis som i hitta nemo!! åååååh

imorn ska 9 pers lämna båten och nya komma ombord. det positiva är att vi ordnat en maillista så alla kan dela med sig av bilderna. yun (som snorklar som en fisk) har tagit över 10 000 bilder.. många under vatten också! även Astrid och hennes jänta verkar ha mycket bra! och såklart våra nyfunna vänner från nya zeeland. kul att ha stående boende i oakland, med surfinstruktör inkluderat :)

kvällens samtalsämne: tennisspelare (finanskillen från Holland, som ser ut som min gamla chef, hävdar att söderling är världens träligaste kille)

dagens skoj för Mattias: att jag sitter och skriver detta på toan, haha. hytten är ganska liten så går inte att sitta rakt upp någon annanstans (såklart på de allmäna ytorna, men det är dags att nanna nu)

ÅÅÅÅÅÅÅ
precis när jag satt och läste högt för Mattias vad jag skrivit för dagen hörde vi:
– doooolphin!

rusade ut på framdäck, och såg ingenting. det är becksvart och allt som hörs är båtens motor och några suckar från oss som släppt allt och skyndat över till fronten. helt plötsligt,

PLASK!

delfiiiin! det gick inte att lysa upp däck eller använda ficklampa, då drog de direkt. men en cool effekt av att de susar fram i vattnet med så hög hastighet är att det blir som ett vitt skimmer runt dem. så med tre delfiner skuttandes just framför kölen på båten och vi lutandes över relingen lyssnandes till deras “pipande” konversation avslutades en helt magisk dag. att detta hände på riktigt kommer jag inte glömma i första taget.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: