Äventyr,  Panama,  Utan land

23:e mars: piratstan!!

vaknade till i Panama city, med en myllrande stad utanför fönstret och trodde att vi var lite för tidiga för vårt resesällskap. gick ner i repan och surfade, men siddu! där kom Lill-Matte och Daniel direkt nästan. skönt att fler är lite morgonpigga! startade dagen med en frukost på hotellet (världsdyrt med tanke på den tunna omeletten som levererades) och lade upp lite planer.

spenderade hela förmiddagen och större delen av eftermiddagen på lilla halvön som består av “gamla stan”. det är den enda delen av stan som inte totalförstördes av pirat Henry Morgan som plundrade Panama city back in tje days. promenerade dit efter vattenbrynet och fascinerades en hel del av skylinen. jag har nog aldrig sett så höga och många hus på samma ställe förut.. väl framme tittade vi på kyrkor, män som spelade Panama-sånger på banjo och Panama-hattar (som egentligen kommer från Ecuador). såg fregattbirds och pelikaner igen och besökte världens äckligaste fiskmarknad. kul att grabbarna har samma turistvanor!

vid obelisken med tuppen på fann vi en märklig egenutnämnd guide som gärna ville visa oss mer, utan betalt. han berättade om tortyrkammare, visade vart spanjorerna stängde in fångar så de skulle drunkna i tidvattnet och hemliga guldtunnlar. vi fick också förklarat att tuppen tittar mot Orienten och hedrar alla de arbetare som dog under bygget av kanalen. fick se fler ruiner av franska palats som amerikanerna förstört, tyska ubåtar som amerikanerna bombat och kyrkor de byggt över. man får verkligen en känsla för att detta är en plats många, många kämpat, blött och dött för.. guidens gravida fästmö dog i sista invasionen.

vi fick också se det omtalade altare i guld som sägs vara det enda Henry Morgan inte fick fatt på tack vare en lurig präst. sägnen säger att när prästen insåg att en plundring var ingång lät han måla altaret svart, och när piraten himself knallade in övertygades han om att kyrkan var fattig och utan guld. Morgan sägs ha anat oråd och sagt “jag vet inte varför, men det känns som att det är jag som blivit piratad här”. turen innehöll också en mirador från en skola och att jag glömde min väska på kulturinstitutet (hann dock hämta den innan jag blev piratad).

åt en rätt saggig lunch innan vi kom tillbaka till hotellet och packade upp oss vid poolen. fy fan vad fint! gottade oss med lek, spel och bad. det var vi värda efter en hel dags flanerande i värmen! ganska surrealistiskt att vara i bikini och se ut över en skyskrapsvy…

vi har pratat löst om att hyra bil och bila norrut i Panama (till david). ringde en firma och fick lite priser, och det verkade inte allt för dyrt. tog en taxi till distriktet med hyrbilar. det har resulterat i att vi nu har en bil att hämta imorn kl 10! roadtrip!!! WIHO! avis ska ordna en Nissan almera. skoj! ganska prisvärt när vi är fyra stycken också.

är superkul med sällskap hemifrån, och konstig att plötsligt konversera på svenska. på ren rutin pratar jag engelska SÅÅ ofta, speciellt när jag ska översätta något från spanska. gillar att allt är otvunget och ingen av oss är särskilt krånglig att ha och göra med. gillas! nu ska vi peppa inför imorn och kanske kika lite på vart vi ska. troligen en nationalpark, titta på lite slussar i kanalen och kanske ett zoo.

sweet dreams!

20110324-084044.jpg

20110324-084051.jpg

20110324-084102.jpg

20110324-084112.jpg

20110324-084120.jpg

20110324-084131.jpg

20110324-084138.jpg

En kommentar

  • mamming

    Nu är jag äntligen hemma igen efter en tuff vecka i Dalarna. Ingen tillgång till dator vilket är en smärre katastrof för mig numera. Abstinens! Läst igenom bloggen med mycket intressant läsning och fantastiska bilder. Längtar tills vi får se alla bilder och höra er berätta om allt ni upplevt. Tycker nog att Tias ska sluta leka cowboy och ägna sig åt lite lugnare aktiviteter så att han kommer hem helskinnad. Älskar er. Puss och kram!! Kärlek i massor till er!!

Lämna ett svar

%d