Mexico,  Utan land

Hola Estadio Azteca! Och bloggens första tävling!!!

Världens tredje största fotbollsarena. Det är stort! Den ska vi självklart besöka. Vid frukostens rutinmässiga internet-check googlade vi att matchen igår för Mexico inte spelades här, utan i Denver. Tur! Men vi skulle såklart besöka arenan ändå.

Tog tunnelbanan till en ändstation och ett pendeltåg vidare därifrån. Kanske låter meckigt? Det var så himla smidigt! Tunnelbanan är bra skyltad, linjerna är enkla och tydliga, det är fräscht och sjukt billigt. Det kommer en bana varannan minut! Första tåget missade vi fast vi var på perrongen. Vi väntade på att allt folk skulle gå av, och plötsligt slog dörrarna igen!! Rakt framför näsan. Snopet!

Men vi behövde inte vänta länge. När nästa tåg kom var vi snabbt inne och vi svischade iväg. Pendeln kostade lika mycket som tunnelbanan (3 pesos, och man halverar typ för att få det i SEK, om ni inte listat ut det allerede) och väl framme vid stadion var vi hänförda hur snabbt det gick att färdas all den där vägen.

Inte lika hänförda av första anblicken av stadion. Var detta tredje största i världen? Hmm. Kanske är den grävd långt under marknivå? Återstod att se.

Vi blev ihop parade med en mamma med ett födelsedagsbarn på 7 år och en familj med tvillingar på typ 10. Vilken energi ungarna har! Vi fick följa spelarnas väg hela vägen genom bussens tunnel, gången till omklädningsrummet, genom omklädningsrummet och ut i spelargången, till planen. Rysningar! Det var STORT. Men, camp nou känns större – fast på azteca är det hälften ståplatser så publikmässigt är den större.

Fick fina historier om profiler, planen, fans (en sitter som gjuten staty på platsen han alltid brukade sitta på) och alla stora mästerskap. OS och världsmästerskap. De gjorde en grej av att det var här Maradona gjorde Guds hand målet, och vi fick se film och staty. En värdig och väldigt bra tur! Skoj att de också skröt om att stors artister som U2 och N’sync gjort konserter där. Och påven var på besök 1999 eller något.

Håkan! Vi tänkte göra ett helt quiz om detta åt dig, men nu minns jag bara en fråga. Scrolla försiktigt, ledtrådar kommer längre ned. Och om någon annan gillar fotbolls-MIG får man såklart vara med :) första rätt svar får en present!

Fråga:
Vilken är (enligt plakaten på azteca) den enda svenska klubben som spelat på Estadio Azteca?

Ledtråd 1: Matchen spelades 1969.

Ledtråd 2: Klubben spelar inte i allsvenskan anno 2011.

Ledtråd 3: Färgerna är blå-vitt.

Ledtråd 4: På engelska kan klubben kanske heta “Ate wide mountain” (jag hade placerat denna som 5:an, men Mattias tyckte det här var svårare).

Ledtråd 5: Ralf Edström har spelat här.

20110603-104048.jpg

20110603-104053.jpg

20110603-104058.jpg

3 kommentarer

  • peoplayer

    Tredje största? Finns inga ståplatser på Azteca. 114 tusen sittplatser. Världens absolut största arena sedan Maracana tvingades bygga sittplatser till alla besökare. Tidigare 180-200 000 (194 000 på finalen 1950), nu 90 000. Azteca är störst. (om man bortser från en arena i Nordkorea som inte varit fullsatt någonsin och som ingen kan besöka och få ens har sett, och en arena i Indien som inte heller varit fullsatt någon gång)…

Lämna ett svar

%d