Sverige,  Trams

Vem bestämmer egentligen små orters namn?

Vi har spenderat en del tid på vägarna ibland. Särskilt på vägarna mellan Oslo – Karlstad – Ludvika – Örebro. En sak jag aldrig tycks tröttna på är att följa med på alla orters namn. Eller, snarare byar kanske. Vem bestämmer egentligen vad en plats ska heta? Jag önskar jag hade Fredrik Lindström här i soffan så han kunde förklara för mig.

Vissa tycks självklara i sin enkelhet, och därför också fantastiska. Skog. Gräv. Berg. Kan tänka mig att det finns några dubbletter av dessa så det finns säkerligen ibland tillfälle att specificera att “Jag bor i Skog. Ja, precis söder om Bergviken. Det ligger sydöst om Söderhamn. Förstår. Nej, inte kan det vara enkelt att hålla ordning på all skog inte”.

Eller, “Mitt hus ligger i Backarna. Utanför Grängesberg. Nej, inte i backen vid Klenshyttan, utan i Backarna.

Eller, varför inte ha ett litet torp i Skålen (utanför Hällefors) eller i Rullstugan (någonstans mellan Örebro och Finspång)? Kanske parkera sin rally-Saab på Sunknäsvägen i Insjön?

Nu börjar i alla fall jag undra hur platserna fick sina namn. Det är ju konstigt! Inte alls praktiskt. Det självklara är att någonting specifikt får trakten sätter sin prägel, men till exempel Liksåsen (mellan Ölme och Väse)? Vad hände där?

Eller Leverhögen? Hade det inte varit finare att dikta lite och välja.. Trollsjöheden? Jag hälsar hellre på en bekant där än i en samling sladdriga inälvor.

Vad tror ni om Dalkarlstorp? Var det dit Värmlandstösera drog för att ordna sig en dalakarl?

Om inte annat tycker jag att många är ett Hån (som ligger utanför Åmål)…

Förutom dessa småorters namn är solnedgången on the road alltid helt otrolig. Hur less jag än är på att åka bil och vara trött och ha långt hem så är det något förtjusande med att köra in i solnedgången..

20130311-183638.jpg

20130311-183653.jpg

En kommentar

  • mammamu

    Ha, ha,,,vad ni ser pigga ut:) För övrigt är det tänkvärt,,ortsnamnen alltså. Puss och kram <3

Lämna ett svar

%d