Äventyr,  Resa,  Vardagen

Vad är det vi söker? Varför längtar jag bort?

Det handlar lite om att komma bort från något, men ännu lite mer om att hitta någonting annat. Världens vyer och magnifik natur gör en människa så liten och så tillfällig. Bara när vi förstår hur obetydligt kort vår tid är klarar vi av att röra oss mot någonting som faktiskt har betydelse. Nu är nu är nu. Carpe fucking diem i svanken är inte så himla dumt ändå. Du har ingenting annat än idag. Igår är redan förlorad och imorgon kommer du aldrig ifatt.

Jag söker en tystnad. En tystnad som inte riktigt finns när vi rusar genom livet och tänker att det bästa ännu inte hänt. I bruset av omgivningen är det enkelt och behagligt att kliva in i lunket. Det sitter fortfarande en klok liten Rebecca-djävul på vänster axel som viskar

Du förstår väl att det enda vettiga vore att köpa en lägenhet och bygga kapital?

Med pass och pengar kommer frihet. Det är många med pass och pengar som inte gör ett jota av det. Människor som varken förvaltar eller värdesätter sin frihet. Det är både enkelt och behagligt. Det lockar mig till och med. I hemlighet tänker jag att det vore så enkelt, att inte drivas av längtan bort. Förtrycka, förtränga – för att tillslut glömma. Och förmodligen bli olycklig.

Så nu sveps jag med. Tassar längre ut i forsen och låter mig tappa fotfästet. Hur ska jag annars få en skymt av allt det som händer?  Hur ska jag annars höra mig själv? Någonstans sjunger en älv, någonstans glittrar en stjärnhimmel lika tjock som ett duntäcke, någonstans skimrar solen genom ett lövverk. Jag har varit där, jag vet att det finns. Det är bara så väldigt svårt att se när det knappt går att höra. Vissa stunder, med vissa människor, i den öronbedövande vardagen är magiska. Självklart. En bänk i Stadsparken och en gräsplätt vid älven är också världen.

Men…

En dag vaknade vi i en lekstuga vid foten av vulkanen Cotopaxi med ett lamadjur på andra sidan staketet. En dag vaknade vi på djurhemmet Senda Verde och matade en andisk björn (tagen från en cirkus) med jordnötter . En annan dag förälskade vi oss i världen och kan inte glömma.

Filmen Temporary Story förmedlar mycket av det här (tack för tipset Niko!). De flyger fritt och jag känner att världen är fantastisk. Dock knackar de för hårt på en sköldpadda, tutar på hundar och skrämmer flamingos. De berättar inte heller mer om platserna, men jag tänker att de säkert är reklamare och berättar med känsla.

Eftersom idag, är idag, är idag ska vi ge oss ut i den norska marka. Sist jag åkte och fiskade fick jag (tyvärr) en liten hajbebis på kroken i Panama, men i norska Nøklevann finns nog bara gammelgäddan..

DSC05235

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: