Äventyr,  Norge,  Oslo

Ostindiefararen Götheborg på inspirerande turné genom Europa

Idag, måndag, klockan 9.00 lade ostindiefararen Götheborg ut från Rådhusplassen i Oslo. Vi cyklade över en öde stad och korsade Aker Brygge för att följa utfärden. Medan vi intog frukostkaffet på Tjuvholmen passerade världens största seglande träskepp ute på fjorden. Hon gick för motor, men hela skutan skvallrar om forntida expeditioner och äventyr. Idag när skeppet lägger ut från hamn är det med moderna säkerhetsinrättningar och somliga eldrivna lösningar (för matlagning, dricksvatten och fläktar bland annat). Med dessa lösningar hade kanske inte föregångaren sjunkit utanför inloppet till hamnen i Göteborg 1745.

Götheborg har varit i Oslo och firat 17. mai under några dagar. På sin turné genom Europa i sommar (som går att följa på Facebook bland annat) kommer Götheborg besöka hamnar i bland annat Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Polen, Frankrike och Finland. Replikan har tidigare också gjort samma seglats som originalet (till Kina), men klarade sig undan dess föregångares öde.

Projektet skapar gränsöverskridande möten och inspirerar människor att förverkliga sina drömmar och återupptäcka världen.

Under dagarna i Oslo har skeppet varit öppet för allmänheten, och vi var ombord på det i lördags. Guiderna var tidstypiskt klädda, men fredliga. Ingen av de tio kanonerna på däck avfyrades under vistelsen… Skeppet är otroligt ståtligt och jag blir full av upptäckarglädje! Nog för att vi kommer vara landkrabbor en tid till, men en dag är det vind i seglen som gäller.

Som jag hade älskat att klättra upp i masten och hålla utkik efter land. Först ska jag bara lära mig sjövägsregler och seglartermer, sen jäklar ska det bli att tampas med knopar på haven. Äventyret, här kommer vi!

DSC00687 DSC00689 DSC00693 DSC00697 DSC00698 DSC00703 DSC00706 DSC00714 DSC00719 DSC00748 DSC00750 DSC00772 DSC00775 DSC00782 DSC00794 DSC00907 DSC00912 DSC00908

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: