Äventyr,  Finland

Japanska flottan är på besök i Helsingfors

På Skatudden i centrala Helsingfors har den japanska flottan lagt till med sitt flaggskepp JDS Kashima (TV-3508). Ombord är det ungefär 350 stycken nyutbildade sjöofficerare och kadetter under upplärning. Bilar med blåa diplomatskyltar rullar in genom avspärrningarna. Unga ansikten med allvarliga uttryck spänns ytterligare när besöken kliver ombord på båten och armarna höjs i honnörshälsningar.

Samma ansikten ska senare samma kväll le in i turisters kameror och beställa in halvfulla öl

Rakt över, på andra sidan viken, ligger det lite mer skärgårdsskimrande norska fartyget Norge. Vaktbytet framför landgången sker i otaliga steg och ser ut som en stel och opraktisk parningsdans. När alla tramp och cirklar är slutförda slipper den entledigades axlar ner och kanske väntar en skön sittpaus.

Det norska, något fridfulla skeppet, bär inte med sig någonting av det japanska stridsstålet. I aktern på Kashima hänger japanernas krigsflagga, där det strålar ut röda fält från cirkeln i mitten. Det norska skeppet har i sin tur plastblommor i fönstren. DSC03791 DSC03796 DSC03802 DSC03303 DSC03298 DSC03300

En kommentar

Lämna ett svar

%d