Äventyr,  Ryssland

Peter den stores sommarpalats (Peterhof) är inte direkt en liten stuga på landet

Utanför St Petersburg anlade Peter den Store, som en tillflykt undan staden (och för att imponera), ett sommarpalats. Guldskimmer, perfekta gräsmattor, otroliga rosenbuskar och hundratals fontäner – i alla dess former. Rätt framför entrén till palatset ligger fontäntrappan Stora kaskaden. I mitten av denna är det en skulptur där Simson (en kristen gammal figur, känd för sin styrka som konstigt nog satt i håret) bänder upp gapet på ett lejon. Det symboliserar ryssarnas seger över svenskarna i Poltava.

I den genren fortsätter palatset, som är lite av ett spektakel. Historiskt har skönhet varit gudomlig, och väldigt viktigt, men det finns en gräns där det börjar bli vräktigt…

En höjdpunkt för barnen är bad i någon av fontänerna. Vid de flesta står det uniformsklädd personal och ser till att det inte ens rörs i staketen, men på östra sidan om bryggan (där båtarna lägger till) finns ett hörn där fontänens syfte i sig endast är att glädja (och svalka) de små. En herre i keps sitter gömd bakom en bänk och styr vattentrycket. Han låter barnen vänta ibland, för att sedan överraska dem med kaskader av kallt, glittrande vatten. Barnen bubblar, kutar runt och jublar. Vilket sommarjobb! Synd bara att han inte verkar uppskatta det särskilt. Han tänder en cigg och pillar sig under naglarna.

DSC04544

Det är otroligt vackert, men vi är inte helt hänförda. Kanske är det lite skrytfaktorn som avskräcker, men mest av allt är det nog trängseln. Över-jävla-allt är det ett tjockt lager med folk. Vi borde följt vår egen tumregel och varit där till öppning, för vid lunch är det totalt omöjligt att röra sig naturligt och slappna helt av.

Ett tips är att ta med handduk, badkläder och picknick. Vattnet är inte väldigt fräscht och det är ingen perfekt strand, men på västra sidan är det ändå tillräckligt för att kunna ta en paus för lite badliv. Hade vi haft det medpackat hade nog besöket känts mer som en tillflyktsort. Nu ville vi nästan kuta runt spektaklet och vända…

Transporten dit är lite dyr, men kul! 1100 rubel (ca 220 SEK) tur och retur med en flygande (!!) snabbåt. Vilket i relation till mycket annat på många andra platser kanske inte är så dyrt, men till exempel kostade vårt nattåg till Moskva (8 timmar) 900 rubel. Det finns självklart buss som är billigare, men vi valde att betala båten för att slippa vägarna. Lite spännande är det också att sitta i en avlång korv som “lyfter” när den kommer upp i högre hastigheter.

På väg ut passerar vi också ett ypperligt exempel på att när det byggs i Ryssland, ja då tas det i från tårna. Hyreshuskomplexet har över 15 våningar och jag tar mig inte ens kraft att göra en uppskattning på antal lägenheter. Se själva på bilden! Galet.

DSC04520

DSC04548 DSC04550 DSC04566 DSC04570 DSC04592DSC04568

2 kommentarer

  • Ditte

    Roligt att läsa om hur ni har det i Petersburg. Jag var där för ca 10 år sedan och det var extra roligt att se era bilder från stan och från Peterhof. Vi hade då vänner som bodde i Petersburg och åkte bil dit. Men vi var där när de öppnade….
    Spämnnande att följa med er vidare mot Moskva. Håll hårt i era saker!

  • Mansan

    Fiiina fina fina bilder!! Sitter och ler som ett fån när jag läser och kollar bilderna, haha. Kramar

Lämna ett svar

%d