Äventyr,  Ryssland

I Vinterpalatset, bland kronjuveler och konstverk

Peter den Store hade (som ni redan känner till efter att ha läst detta inlägg) ett sommarpalats. För att ha ett sommarpalats är det något praktiskt som tsar att också ha ett vinterpalats. Vinterpalatset vi kan beskåda idag är det fjärde i ordningen. Dock var de något obeslutsamma, för de första tre utformades och byggdes mellan åren 1711 och 1727. 1732 lät kejsarinnan Anna av Ryssland bygga om det till vad det är idag.

Det är inte möjligt att besöka St Petersburg utan att besöka Vinterpalatset

Det har en alldeles speciell grön färg på fasaden och inhyser ett av världens största konstmuseer (Ermitaget).Palatset har över 1000 rum och salar. Det är en hel oändlighet att vandra igenom. Du kan gå vilse bland kronjuveler och konstverk i flera dagar. Vi spenderade fyra timmar med världens största Rembrandtsamling, Picasso, Monet, Michelangelo, van Gogh, Matisse, Rubens och andra män som målat. Det finns en del kvinnor, men mest med nakna bröst på duk.

Innan du kommer hit, kolla upp vad du vill se

Om du vill undvika att knata runt, runt, runt utan mål och bara hänföras är det självklart inte fel. Jag skulle å det starkaste rekommendera att kolla upp innan vad som intresserar just dig mest och fokusera på det. Det går självklart inte att undvika de unika samlingarna även om en går på måfå, men du kommer kanske missa något som hade krusat ditt sinne totalt. Gör en lista på vad du inte vill missa, ta en karta när du ankommer och lägg upp en rutt. Är du riktigt intresserad av konst, köp en audioguide.

Mina favoriter i Vinterpalatset

Den totala upplevelsen av den hänförande interiören hade räckt för mig. Det är golv, dörrhandtag, målningar i tak och på väggar och skulpturer som helt får mig att tappa hakan. Alla små detaljer tillsammans bygger verkligen ett palats. Vissa salar ska verkligen inte missas (påfågeln i guld i rum 204 till exempel), men dessa är det väl skyltat till. Det går också att ta häl på någon av alla turistgrupper med guide (tjuvlyssna lite är okej). Vill i tillägg flagga för några av mina egna favoriter:

Rysk kultur (västra flygeln, andra våningen, rum 157-187)

I rummen går tidsenlig interiör (för de välbeställda) epok för epok. Jag älskar rummen med rokokostil. Gamla dagar blir levande när det är satt upp så som det faktiskt var inrett.

Rustningsrummet (rum 243)

Medeltida rustningar är uppställda för påsyn. Det är uppställt några till häst och det finns en för barn. Det är stor stilmässig skillnad mellan de olika ländernas rustningar. Det syns kanske redan för flera hundra år sedan att italienarna har liiite mer stil än, säg.. Tyskland.

Palatsets interiör (mååånga rum, kolla in kartan från entrén)

För mig var palatset i sig största sevärdheten, och kanske inte så mycket museets innehåll (som absolut också är sevärt, ännu mer måste om det finns konstintresse). Tänk att människor levt här! Cigarrum, bibliotek, vita pelare, statyer, trädgård på taket, vaser stora som mindre hus… Mattias (som lagt golv en kort tid i sitt liv) skakade ofta på huvudet och suckade åt att det måste varit synd om de som lagt de detaljerade (och ibland extremt komplicerade) mänstren i trä.DSC03931

DSC04180 DSC04193 DSC04194 DSC04198 DSC04204 DSC04214 DSC04242 DSC04260 DSC04278 DSC04279 DSC04303 DSC04330 DSC04344 DSC04369 DSC04394 DSC04405 DSC03955 DSC04171

En kommentar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: