Äventyr

Fem saker du inte kan vara utan som backpacker

Desto mer jag reser, ju mer inser jag vad som är de grundläggande behoven när en är på äventyr. Det är egentligen inte mycket som behövs, men det finns några saker som är nästintill existentiella. Nedanför listar jag de sakerna som enskilt bidrar med störst värde till min vardag som resenär.

Sköna skor

Ditt bästa redskap under resande är dina fötter. Fötterna får utstå en del och ska orka med (kanske lite för) tung packning och mycket vandrande. Skäm bort fossingarna med fotriktiga sandaler och stötdämpande joggingskor. Överge alla tankar om att det ska se bra ut. Tänk praktiskt! Du kommer inte ångra dig.

 Tid

Se till att du har tillräckligt med tid för din rutt. Lämna alltid utrymme för nya upptäckter! Ofta är det avvik från det förutbestämda som visar sig vara det mest magiska. Läs på innan avresa (eftersom det är nyckeln till alla lyckade resplaner) och bestäm vad du inte vill missa, men häng inte upp dig på detaljer. Så länge det finns tid nog att stanna lite längre, göra några utsvävningar och plats för återhämtning efter alla nya intryck så kommer du långt.

Det är smärtsamt att vara tvungen att lämna en plats för tidigt, men ibland är det oundvikligt. Avvägningen mellan att hinna med mest möjligt på kort tid och att få ut mest möjligt från varje plats under en längre tid är ett val de flesta sliter med, så se till att du själv är medveten om vad du önskar få ut av vistelsen.

Spork

När resandet sker efter en budget uppstår som regel alltid en situation där en önskar att det funnits en kniv, sked eller gaffel i väskan. Det kan vara en yoghurt till frukost, en banan som ska skivas eller en soppa att sörpla i sig. Räddaren i nöden är en kombinerad kned och skaffel. De finns i de flesta sportbutikers sortiment och kallas spork (vi har till exempel denna). Den smidiga, lätta, lilla plastsaken är allt i ett och har räddat många improviserade måltider. Kombinera gärna med ett litet kärl att kunna äta ur. Är du intresserad av att hålla kostnaderna nere är maten ofta något som går att påverka mycket, med relativt enkla medel.

Någonting att surfa med

I alla tider har människor rest. Nu mer än någonsin. Internet är ett magiskt hjälpmedel och det är ovärderligt att kunna nyttja det till alla möjliga spörsmål. Det är en källa till kunskap (e-böcker via lånekort hos ditt lokala bibliotek rekommenderas varmt), ett nöjsamt tidsfördriv, ett verktyg för att hålla kontakt med vänner och familj samt ett uppslagsverk på alla tänk- och otänkbara destinationer. Idag reser jag med både iPhone (liten och behändig att alltid ha med), iPad (att läsa på) och laptop (för bilder och bloggande). Det är nästan allt för digitalt för en nomad, men för mig har det blivit oumbärligt.

Som regel är de olika manickerna som kommer åt molnzonen stöldbegärliga och benägna att ibland gå sönder, så tänk på att ha en försäkring som omfattar tänkbara scenarion.

Kamera

Den hänger runt halsen på varje turist och avslöjar alltid vem som inte är lokal. Svälj eventuell stolthet och föreviga minnena! Använd kameran aktivt och våga vara lite oväntad. Du behöver inte vara stjärnfotograf, men gör dig själv en tjänst och försök byta perspektiv ibland. Gå närmare, kolla bakom dig, sätt dig på huk, klättra. Tänk på ljuset, men tänk allra mest på hur fantastiskt motivet är! Gå inte vilse i linsen, utan titta upp och var närvarande.

Bubblare: vattenflaska i aluminium, multiverktyg, hörlurar, liten ryggsäck, våtservetter, karta, markeringspenna

DSC03884

5 kommentarer

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: