Äventyr,  Ryssland

Retro Park i Listvyanka är en sovjetisk gammal skrothög och ett konstverk

 

Ryssland kanske inte är det landet i världen där konstnärer premieras med mest stipendier för att kunna bidra med kulturell utveckling. Vi har dock förundrats mycket över både finurliga verk i parker, invirkade cyklar utanför butiker, bilar täckta i gräs och street art. Även om vi inte är några utpräglade konstälskare ger skaparlusten oss glädje – och skapar nyfikenhet!

I Listvyanka var ett besök i Retro Park en av de listade sakerna att göra. På en bakgård, nära kyrkan har en familj skapat skulpturer av gamla bildelar. Fastvuxna i gräset står ett tiotal olika bilar runt gården. Under ett plåttak en rad med gamla motorcyklar. Bredvid, några ursprungliga kettle bells (originalen!).

Figurerna är riddare, spindlar och dryckeskamrater. Vevstakar är armar, bensintankar magar och gamlar fjädrar halsar. Vi skrattar åt en grilltunna som fått ben och blivit en get. Bakom ett litet staket står en man och hyvlar plank. Ett barn kommer fram och pekar på en glasflaska där de få kronorna för inträde ska läggas. Initiativet ska premieras och vi slänger i en extra peng!

Ett besök rekommenderas varmt om en har en förkärlek till gammalt Sovjet-skräp som får nytt liv i skapandet!DSC05892 DSC05894 DSC05898 DSC05904 DSC05926 DSC05937

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: