Äventyr,  Mongoliet

Ett tidstypiskt halvmodernt hem på stäppen i Mongoliet

En jurta, eller ger på mongoliska, är ett runt tält med konformat tak. Tältet består av en träkonstruktion, som gärna får vara dekorerad med kurbitsliknande mönster på dörren och de synliga takstolparna. Den runda formen gör att den i Mongoliet så optimistiska vinden inte får tag i det. De som har en fast plats för sin jurta har ofta gjutit en betonggrund och lagt in plastmatta. Det är dock ingen garanti för att det inte lutar eller är kallt om golvet..

Tältet är ofta vitt, alternativt grått, och har alltid ingången riktad söderut. Från söder kommer ljuset, det goda och det är en viktig del av väderstrecksteorierna inom feng shui. Många tält är invändigt klädda i blått tyg, för att hylla himlen. I landet med 200 soldagar om året är solen och den blåa himlen någonting gudomligt.  

Inne i tälten vi sovit i är det oftast bara sängar, ett bord och en kamin. Till detta kanske en soffa. I nomadernas finns ofta gasspis, inte sällan teve och elektricitet genererad från solceller. Vi blev mäkta förvånade när vi insåg att parabler och solceller utanför jurtorna inte var ovanligt.

Till hemmet hör också ofta en schäferliknande hund som passar på alla som hör till. Boskapen drivs in om kvällarna (ibland med motorcykel) och de utsatta ungdjuren sätts innanför staket. När mörkret faller är det flera som sätter igång lampor med dieselaggregat eller bilbatterier. 

Blir bajshålet fullt, är det dags att gräva en ny grop…

Om det trycker lite i byxan, eller är oroligheter i södra Thailand (som en inte alltför seriös utlandskorrespondent en gång myntade), finns det toalett. Eller toalett och toalett. Det är ett kiss- och bajshål med tre väggar och en massa surrande flugor. Inte särskilt härligt, men ändå någonting som en anpassar sig till orimligt snabbt.

En tröst kan vara att Mongoliet är världens mest glesbefolkade land, så en stor bajsgrop räcker länge

DSC07107 DSC07108 DSC07703 DSC07823 DSC08013 DSC08314

2 kommentarer

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: