Äventyr,  Mongoliet

Att färdas på Mongoliets vägar, eller snarare på frånvaron av vägar, är ett äventyr i sig

Halva äventyret, om inte mer, i Mongoliet var för oss vildmarken. Orörda stäpper, vidunderliga vidder och platser dit människor sällan kommer. Det var verkligen allt detta! Vi körde i timmar ibland utan att möta annat än hästar och andra fyrbenta vänner. Tyvärr “växer” det också rikligt med PET-flaskor och annat som kastas ut ur bilar längs med de mest uppkörda sträckorna…

Mongoliet var 2012 det land i världen med snabbast tillväxt. De har stora fyndigheter av mineraler och de exporterar stora mängder kol till grannen Kina. Gruvor och industrier växer fram och kräver bättre infrastruktur. Vi körde första dagen söderut och följde i stort sett ett bygge av en flerfilig motorväg i timtals. Det dröjer inte lång tid innan Mongoliets vildmark är välpenetrerad av människan, i jakt på jordens rikedomar. Om vi gör samma resa om bara ett par år kommer vi säkerligen kunna sitta skönt tillbakalutade och vaggas av asfaltens melodi.

Vår resa runt Mongoliet nu bestod i timmar i bil varje dag. Som regel minst 4-5 varje dag. Turligt nog valde vi att lägga en extra slant för att komma iväg snabbt, åka vår önskade rutt och kunna styra helt själva. Det var bara jag och Täleken bak i den ryska minibussen VAZ. Vi hade utrymme att sätta upp benen på sätena mittemot och spjärna… Det behövdes! Njurarna är rejält omskakade och core-muskulaturen har fått sig en genomkörare.

Du, Täleken – är det normalt att titta rakt fram och se ut genom takluckan?

Vi har kört genom floder och kärr. Vi har kört i lutningar som måste ha varit en svart pist i Åre. Vi har fastnat i en grop uppe på ett berg och letat vägar genom deltan. Hjulen har kämpat med vulkansten och sand. Bromsarna har luktat bränt nedför platåer. Vi har följt bäckar genom raviner och sladdat fram till klippkanter.

Nog för att det inte är lika genuint att färdas med motor i ett beridet land, men vi har fått uppleva makalösa förändringar i landskapet! Möjligheten att stanna kombinerat med de långa avstånd som går att tillryggalägga har gett oss så mycket av Mongoliet.

Vidunderliga vyer och otroliga vidder

DSC08197 DSC08167 DSC07726 DSC07484 DSC07176 DSC06666 DSC06617 DSC06621

2 kommentarer

  • Mansan

    Åå, ser precis ut som sånt jag sett på tv från Mongoliet.. gillar! Älskar bilden när minibussen flyger fram med racerfart och dammoln bakom och grejer, haha! Ser så gulligt ut. Ser fram emot Kina nu. Kramar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: