Äventyr,  Kina

Första maten i Kina och vi är frälsta

Vi kom fram till Beijing en kvav eftermiddag. Svettpärlor berikade människors pannor och paraplyn skänkte skydd till de som tagit önskan om skugga till en helt ny nivå. Det skulle lika gärna kunna ha varit en regnig dag på en gågata nära dig… Förutom att skyskraporna skickade kanonstora solkatter och varje butiksfönster såg ut som en restaurang. För så var det i början, alla ställen med vinkade katter i guld och kinesiska tecken utanför relaterade jag till ett matställe. Helt enkelt för att kinakrogar tidigare har varit min enda referenspunkt. Nu har det blivit ändrig!

Efter att vi unnat oss en allt för dyr taxi, i en stad där de första 3 km kostar ca 15 SEK, för att slippa köa (maffiafasoner i miniatyr) i värmen checkade vi in på vårt hotell. Rummen är så lyhörda så när rumsgrannen trippar till toaletten låter det som hen trampar förbi vid sängens fotända. Här bor vi någon natt för att få inbjudan till visum gratis, snart byter vi till ett backpackervänligt hostel.

Plötsligt var det sen eftermiddag och det enda vi ätit var kex till frukost. Hungriga som små vargar sökte vi oss ut på gatorna och insåg att vi är i ambassadkvarter. Höga, evighetslånga murar som inte innehåller något hål i väggen med en wok. Vi valde bort japanska vinbarer och ett engelskt cafe. Vi vill ha kinamat! I Kina. Inte fyra smårätter eller friterade bananer. Riktig mat de lagar i Kina!

När vi nästan cirkulerat runt tillbaka till utgångspunkten hittade vi ett hål. Tre servitriskor på sex bord. Flera kockar och två andra gäster. Vi satte oss på de små, små stolarna och beställde genom att peka och hoppas på det bästa.

Det bästa blev det!

Gurkstavar marinerade i chili, ingefära och vitlök var det första vi fick. ALLTSÅ. Hade vi stoppat där hade jag gått därifrån med ett stort leende (kanske lite hungrig, men ni som känner mig vet att jag fullkomligt älskar gurka och ingefära och vitlök och chili). Sen kom en hotpot med fläsk, limegrass, ingefära, vårlök och färska grönsaker) och efter det strimlat biffkött i en tjock soyabaserad sås på en bädd av lök. Till det små, fyrkantiga “bröd” att wrappa i.

Jag dog en stund och kom till Kinas mathimmel. Den är precis runt hörnet

Det är bra nu. Det räcker! Vi tog första bästa hak, chansade och lyckades så himla fint. Jag är förälskad i Kinas mat! Vi ska äta, äta, äta. Efter Mongoliet (som är mycket bra, men inte en kulinarisk upplevelse) är detta en fest. Särskilt eftersom det gick på 60 SEK för två personer (inkl. varsin öl). Tvärmätta och rånöjda gick vi längs med en flod hemåt.

Vad som än händer efter detta så kommer jag för alltid och all tid vara glad för maten i Kina. Tack!

20130902-071656.jpg

4 kommentarer

 • Freedomtravel

  Den kinesiska maten är så fantastiskt god och varierad! Svenska kinakrogar är nåt helt annat… Min teori är att kinamaten kom till Sverige så tidigt (70-tal typ) och då var vi svenskar ganska ovana vid utländsk mat. För att det skulle gå hem anpassade man väääldigt mycket.

 • Ditte

  Härligt! Har just kommit hem från segling och skall maila dig.
  Förslag på ett bra (hoppas jag att det fortfarande är..) vandrarhem är Pineapple, bra läge och bra priser. Går att förhandla, absolut. Ligger nästan i Sanlitun och de gamla ambassadkvarteren. På svenska skolan där jag tidigare jobbade i flera år, hade vi lärarstudenter som bodde där i flera veckor. Nära t bana och bussar och bra kinesmatställen.Undrar så var ni bor nu?
  KOm ihåg att hålla i plånböckerna även i Beijing! Även om det är en säker stad så kan man lätt bli av med den.
  Ha de!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: