Äventyr,  Kina,  Shopping

Köpa teknik i Kinas Silicon Valley

På Mattis dag ville han köpa elektroniska tillbehör till kamera och annat vi har med. Blixtar, batterier, objektiv, vristband, dykarklocka och annat stod på önskelistan. Efter tips och några sökningar på världens största sökmotor så bestämde vi oss för att åka till elektronikkvarteret Zhongguancun (som kallas Kinas Silicon Valley).

På sin egen dag får en ordna fram all praktisk info själv. Som ni som känner Täleken vet är han inte en stjärna på det administrativa planerandet, men en pärla på praktiskt utförande. Vi skiljer oss lite åt där… Adressen han hämtat och visat taxichauffören var fel. Vi hamnade först vid Kinas institut för veterinära droger (vad nu de gör?) och sedan promenerade vi vidare till Kinas center för utveckling av grönsaker och agrikultur. Spännande! Sedan insåg vi (jag) att källan till platsen vi hamnat på måste varit fel, så med lite nya sökningar och en ny adress och en ny taxi fortsatte vi något (långt) kvarter till.

Processen att pruta på allt är ibland ett rent nöje, men ibland är det frustrerande. Sättet att handla är inte som hemma, utan det ska bollas fram och tillbaka med miniräknare en stund. När vi hittat ett vristband till Mattias Canon (precis det han ville ha) fick vi först följa med en herre, som visade oss till en annan herre, som tog oss med ner i ett garage, vidare in i ett annat hus, med en hiss upp till 13 våningen och in i ett litet rum fullt av begagnade teknikprylar. Kantstötta iPads, cigarettmärken i mattan och små, små rum för prisförhandlingar längs med väggen. Inte flådigt, praktiskt eller särskilt stimulerande för fortsatt shopping. Vad som borde tagit kanske 4-5 minuter tog oss minst 20.

Ett par kamerabatterier senare inser vi att det är alldeles för mycket mobiler, laptops och kameror för oss. Väldigt lite utrustning.. Inte ett enda tillbehör till GoPro:n lyckades vi hitta. Kan ha varit att vi helt enkelt var i fel köpcentra, för de är väldigt specificerade och mååånga butiker med samma sortiment ligger vägg i vägg.

Konstigt nog var processen i ett helt annat tempo när vi skulle äta lunch. Vi beställde vid disk och innan vi hittat ett bord så var maten framme. Effektivt!

20130904-184327.jpg

20130904-184333.jpg

20130904-184339.jpg

20130904-184343.jpg

20130904-184354.jpg

En kommentar

Lämna ett svar

%d