Äventyr,  Kina

Porträttet av Mao på Himmelska fridens port

Idag är Himmelska fridens port huvudingång till den förbjudna staden. Den har uppförts i många olika versioner och förstörts lika många. När Mao Zedong utropade den nya Folkrepubliken Kina efter inbördeskriget 1949 stod han på porten. Som kommunistpartiets ledare var han landets förste president och fortsatte att vara diktator i landet, såsom ordförande i partiet, fram till sin död 1976.

Porträttet av en man som kallas revolutionär och 1900-talets värste diktator hänger ovanför porten. Som teoretiker grundlade han den kommunistiska läran maoismen, som fortfarande är inskriven i Kinas konstitution. Boken ”Maos lilla röda” och alla tänkbara prylar med hans ansikte säljs som souvenirer. En slags Che Guevara i Asien, men med 40-70 miljoner människors död som följd av sitt styre. Människor mördades, avrättades och svalts medvetet ihjäl. Landet förlorade inget krig så insynen är dålig och det är svårt att fastställa siffror.

Tecknen är entydiga idag, Mao hyllas som en nationalhjälte i Kina

20130908-090519.jpg

Kommentera

%d bloggare gillar detta: