Asien,  Äventyr,  Kina

Pingyao är Kinas motsvarighet till Visby, utan piké och backslick

Innanför en stadsmur som härstammar från 1370 ligger centrala delarna av Pingyao. Visbys ringmur rodnar vid sidan av det 10 meter höga och drygt 6 km långa stadsmuren. I södra och västra porten syns slitaget efter århundraden av tungt lastade vagnar tydligt i stenarna. Exempel på vagnar som använts både för last och passagerare står utställda längs med sidan i södra porten.

Pingyao andas medeltid och lever upp till titeln som världsarv

Ca 450 000 invånare bor i staden, men den känns för oss som en överkomlig medelstad. Vi mellanlandar här på vår väg till den välkända terrakottaarmen utanför Xi’an. Nedslaget rekommenderas i guideböcker och på nätet för att staden ser ut som en förmodar att hela Kina ska se ut. Det är sant. Det är fullt förståeligt att filmer spelas in här! Smala gator mynnar ut i vackert dekorerade innergårdar. Det växer gräs på taken och tegelstenarna vittrar sönder. Gamla brunnar och avlopp vilar bredvid röda ljuslyktor och vimplar som solen blekt.

Kunde vi skulle vi köpa med oss halva staden hem till släkt och vänner!

Längs med de turistiga gatorna (till exempel Nan Dajie) är många av fasaderna renoverade och dekorationerna nymålade. Blinkande ljusslingor tänds om kvällen och musik hörs från barerna. Små butiker säljer allsköns antikviteter och souvenirer. Smyckesskrin, buddhastatyer, Mao-affischer, gamla pengar och snidade dörrbeslag och allt annat du kan tänka dig.

De trånga gatorna är som gjorda att gå vilse i. Muren perfekt att cykla runt. Staden bjuder in till upptäcktsfärder!

20130910-190541.jpg

20130910-190556.jpg

20130910-190551.jpg

20130910-190601.jpg

20130910-190607.jpg

20130910-190613.jpg

2 kommentarer

  • Ditte

    Om ni hittar saker så går det jättebra att skicka hem via posten. Vi har skickat hem många lådor under årens gång. Säg bara till om att ni vill skicka med båt, annars blir det dyrt. Visserligen tar det lite tid, men vad gör det. Lådor köper man på posten och personalen är med och tittar när ni packar…En låda på ca 10 kg kostar kanske ett par hundra yuan. Helt ok.

  • torbason

    Var där för några år sedan. Helt fantastisk plats. Rekommenderar att Ni testar “Pingyao-biffen”. Bodde på familjeägt pensionat med s.k. Kang säng (sten / lerbädd med eldstad undertill, riskudde och TV:n i sängen. Lite spartanskt men helmysigt. Fantastiskt vänliga och tillmötesgående värdar. Har tyvärr glömt namnet på pensionatet. Åker gärna tillbaka dit.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: