Asien,  Äventyr,  Kina

En musikstyrd fontän full av regnbågar

Ett par minuters gång från Xi’ans stora pagod finns en stor fontän. Det är inte vilken fontän som helst, utan (enligt lite partiska källor) världens mest spektakulära musikfontän. Mina erfarenheter kring fontäner som agerar tillsammans med musik är små, men denna var utan tvekan riktigt häftig.

När vattenstrålarna börjar ackompanjeras av Franz Schuberts stycke “Militärmarschen” känns det nästan som i jultomtens verkstad. Särskilt surrealistiskt eftersom julpynt ofta hänger året om här vad det verkar. Strålande sol och blå himmel, men musiken kastar mig till bruna skinnsoffor i varma vardagsrum någonstans i Dalarna. Snö utanför fönstret, och spänningen av att tomten kommer snart… Men när?

Kaskaderna av vatten slungas upp och ned i takt med musiken. De följer musikens svängar, nästan in i minsta höjning. Ibland är vattenstrålarna så täta att det inte går att se genom, ibland bara några få sprut som poppar upp här och där. Vakterna arbetar för fullt med att hålla fotograferande turister undan plattformen.

Till kvällen kommer installationen lysas upp av lampor, men vi förunnas med det magiska att regnbågar dansar runt och ligger som färgglada band genom fontänen!

20130915-095340.jpg

20130915-095345.jpg

20130915-095334.jpg

20130915-095350.jpg

En kommentar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: