Äventyr,  Betraktelser,  Kina

Visum, toppen av en resenärs berg av praktiska bekymmer och ramen för våra resplaner

När vi ansökte om visum till Kina försökte vi få 60 dagar, men fick bara 30. Det betyder att vi måste lämna landet senast den sista september. Idag åker vi till Shanghai (16 timmar, över natten, från Xi’an), men vi är ändå långt ifrån några av de områden vi önskar att besöka. Av den anledningen kommer vi ge chansen att kunna förlänga visumet en chans till. Kanske kommer det äta upp en värdefull dag, kanske ger det oss en ny månad med restid i Kina.

Till jul kommer vi möta upp Mackan och Maria i Vietnam. Det är den enda tidsaspekten vi har att förhålla oss till utöver visumtider (men en rolig sådan såklart!!!) och därför har vi nu lagt lite planer.

Det finns två huvudscenarion: ett där vi nekas 30 nya dagar och ett där vi beviljas 30 nya dagar.

Om vi inte får 30 nya dagar behöver vi sätta fart söderut och överväga om vi ska ta oss landsvägen in i Vietnam eller Laos, för att sedan resa till Kambodja innan vi möter upp gänget. Då har vi ett mindre praktiskt problem med att vi bara för 15 dagar i Vietnam över jul och nyår. Det betyder att vi måste tajma inresan så hiiiimla tajt.

Om vi får 30 nya dagar (och det här utgår vi lite ifrån, utan att försöka jinxa det för mycket) kommer vi resa till sydvästra Kina genom inlandet från Shanghai. Sedan resa tillbaka, längre söderut, till Hong Kong. När vi väl kommer in i Hong Kong har vi 90 dagar visum där (vid ankomst) och behöver inte längre jagas av visumtider. Dock kan vi inte åka in i Kina igen, utan måste flyga eller ta båt vidare. Nog för att vi är ganska negativa till flyg så har det här en mycket positiv biverkning: vi kan få 90 dagars visum i Vietnam om vi kommer via en flygplats.. Det blir nog ett fuskflyg helt enkelt, men oavsett har vi korsat Asien med tåg!

Positivt: det lutar faktiskt åt att vi får se Hong Kong också!

Okej, det här berget av praktiska bekymmer är verkligen möjligt att bestiga. Och inte minst är utsikten från toppen helt otrolig! Men vägen dit är inte så himla skojig alla gånger… Det känns ibland brant uppför, men de praktiska orosmolnen löser sig alltid. På något vis! Sådant här upptar en reseledarens huvud en god del, men om en vecka circus vet vi. Håll tummarna!

Det är kul att ni hänger med, för det håller mig och bloggen alert!

20130915-100022.jpg

3 kommentarer

  • Ditte

    Det borde kunna lösa sig med visumfrågan. Annars får ni ta er till Zhenzhen ( vet inte hur det stavas) och ta tåget över till Hong Kong och där söka nytt visum. Många gör så…Håller tummarna.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: