Asien,  Äventyr,  Kina

Xi’ans vilda pagodor bjuder på utsikt över staden

Två av Xi’ans mest värda sevärdheter, undantaget Terrakottaarmén, är de två pagodorna. Pagodan är en buddistisk byggnad, med ursprungligt syfte att förvara religiösa reliker och texter. När stuporna spred sig från Indien över Asien adopterade kineserna något av strukturen och fusionerade det med klassisk kinesisk arkitektur.

De tornliknande monumenten bjuder idag på många trappsteg, men en fantastisk utsikt!

Det lyckobringande, fyrkantiga tornet som är den lilla pagoden (Small wild goose pagoda) byggdes redan under Tangdynastien, mellan åren 707 och 709. Fram till en jordbävning år 1556 var pagoden 45 meter hög. Efter omskakningen tappade tornet lite av toppen (vilket syns tydligt fortfarande eftersom den inte restaurerats) och är nu 43 meter hög. Pagodan är ihålig och har trappor längs med insidan. När en närmar sig den lilla terassen på toppen blir våningarna mindre och mindre. När vi, i slutet hukande, tagit oss de 15 våningarna upp sprider staden ut sig under oss.

En muslimsk familj lyckas övertala sina barn att våga ta kort med oss på toppen och vi skrattar när minstigen försöker gömma sig. Tillslut övergår motviljan till glädje och han poserar nöjt med storebror. Vi (eller mest jag) skrattar när de tycker Mattias skägg är imponerande. Skägget har onekligen volym, men många svagheter.

Den stora pagoden (Giant wild gosse pagods) är äldre och större, men mindre genuin. Jordbävningen gick hårdare åt på den stora, som restaurerats och byggts om flera gånger. Idag är den 64 meter hög, med en snygg fasad. Det enda som skvallrar om byggnadens svåra år är att det lutar betydligt. Flera grader åt väst! Runt den stora pagoden ligger tempel, park och torg. Och en musikalisk fontän som förtjänar ett helt eget inlägg!

20130915-094945.jpg

20130915-094953.jpg

20130915-094958.jpg

20130915-095004.jpg

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: