Asien,  Äventyr,  Mongoliet

Mongoliet runt: vildmarken dag för dag som följetong

I augusti hade vi drygt två veckor i magiska Mongoliet. Det var vildmark, horder av vildhästar och obefintliga vägar. Men det var också himmelsblåa skyskrapor, kids i Converse och karaoke-barer inne i Ulan Bator. Städerna var så mycket mer moderna och nomaderna så mycket mer digitala än väntat. Det är tydligt att landet förändras snabbt (de tippas bli seklets tillväxtvinnare tack vare bland annat en oändlig exportström av kol till grannen Kina). Lika tydligt är det att landet sliter med den snabba urbaniseringen. Infrastrukturen har inte hängt med.

Vad som blir av det sista ryttarfolket i framtiden är svårt att sia om, men tydligt är att det förändras. Snabbt. Somliga ser livet i jurtan som en tillflyktsort undan staden under sommaren, andra har övergett det nomadiska livet helt. Ute på stäpperna och vidderna finns ändå drömmen om vildmarken kvar.

Under taggen “Mongoliet runt” kommer vår 12 dagar långa resa runt i södra och centrala Mongoliet presenteras, dag för dag, som en följetong. Vad vi såg, hur vi sov och vad vi åt.

Det blir ett inlägg för varje dag och det första är rätt runt hörnet!

Hoppas det lockar, för det är dags att sätta fart om en vill uppleva vildmarken! Snart är den kanske täckt av solceller och vindkraftverk…

20130917-211945.jpg
Här är också en karta med de huvudsakliga (men inte alla) platser. Tänk, det är lite avstånd!

20130917-212126.jpg

Lämna ett svar

%d