Asien,  Kina

Såhär förlänger du ett turistvisum på plats i Kina

Vi har idag hämtat våra pass, med nya klistermärken. Vi får stanna 30 dagar till i Kina! Utmaningen med att förlänga vårt turistvisum lyckades, på försök två. Nu har vi fram till 30 oktober på oss att utforska sydvästra delarna. I och med att det närmar sig nationaldag här är mycket av transporterna fullbokade. Vårt förstaval var att åka till pandorna i Chengdu, men dit fanns det bara sittplats på tågen kvar (det gör vi inte i över ett dygn). Istället blir nästa destination Kunming. Att vi väntat med att boka beror endast på att vi ville vara säkra på att ansökan skulle beviljas, men nu är vår framtid i hamn!

Här kommer en kort sammanfattning om vad vi upplevt när vi skulle förlänga vårt turistvisum på plats i Kina:

Det är myndigheten Public Security Bureau Exit and Entry Administration office (PSB) som förlänger turistvisum. De har kontor i de flesta städer. Innan du går dit är det bra att sondera terrängen och förbereda dokumentation som krävs vid ansökan.

Det mest irriterande med hela processen med att förlänga visumet är otydligheten. Det är väldigt olika vad som ska dokumenteras från plats till plats. Vidare verkar det förändras ganska ofta. På grund av detta är det svårt att få bra information om vad som behövs vid ansökningen. Börja därför med att prata med personalen på hotellet/hostelet där du bor. Har du tur är de erfarna med att bistå resenärer med dokumentation på plats. På vårt hostel i Shanghai (City Central) visste de precis vad vi behövde. De stämplade ett certifikat och sa att det, tillsammans med passet, skulle vara nog. Vi tvivlade efter erfarenheten i Beijing, men informationen stämde.

Om du inte hittar någon pålitlig information om vad du ska dokumentera och hur, besök PSB och fråga dem direkt. Då tjänar du ändå på att göra ett besök innan själva ansökningen.

Vad vi använde som dokumentation vid ansökning i Shanghai:

1. Pass och nytagna passfoton

2. Certifikat från hostelet där vi bor (certifikat på tillfälligt boende)

3. Ifylld blankett om visum (blanketterna finns på PSB)

I Beijing krävde de också att vi skulle dokumentera en utresa ur Kina. För oss var det omöjligt då vi inte kunde boka tågbiljetter så långt fram i tid och vi vill inte flyga. Hade vi haft möjlighet att boka en utresebiljett hade det helt säkert inte varit några problem i Beijing heller.

Så, det är verkligen värt några timmar i kö och frustrationen över byråkratin när det resulterar i 30 nya dagar!

Har du möjlighet att välja rekommenderar vi Shanghai framför Beijing, alla dagar i veckan. Det gick snabbare och var tydligare information i Shanghai. I Beijing var allting mycket mer omständligt.

DSC01502

Känslan av byråkratin…

En kommentar

  • Ditte

    Skönt att ni lyckades förlänga ert visum. Jag har alltid haft arbetsvisum på ett år, men har sedan förlängt det och visst har det varit knepigt. Men efter en massa byråkrati har det gått. Enklast är attordna det i Hong Kong.
    Ha det gott!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: