Asien,  Äventyr,  Kina

He Youzhi, en konstnärlig serietecknarfilur med fantastiska bilder av gatulivet i gamla Shanghai

På Shanghai Urban Planning Exhibition Center finns en stor modell av centrala Shanghai. Kanske inte in i minsta detalj, men det är väldigt underhållande att som promenerande turist peka sig igenom kvarteren vi vandrat. Centret har också modeller över framtida projekt och planer samt en god samling fotografier på gamla gator. Att se myllret av träbåtar på The Bund i början av 1900-talet och jämföra det med dagens praktiska promenadstråk är fascinerande.

Det är livet på Shanghais gator, då – och nu

Född år 1922 har konstnären He Youzhi sett Shanghai växa och förändras under snart (nåja) 100 år. Det är svindlande att försöka sätta hans upplevelser och infallsvinklar av staden i relation till min egen veckolånga penetration. Som flyktig besökare skrapar jag på en yta som både rymmer fina fasader med neonljus och dammiga gallerior utan luftkonditionering. Det är en stad där bulldozrar kört över det gamla, där det nya dagligen tycks svälja gamla gränder till frukost. Gula kranar ståtar likt stolta storkar kring husen. Utanför en järnvägsstation räknade jag snabbt till 18 stycken synliga, på en löjligt liten yta.

Någonting som består är människorna. Även om gränderna blir färre och färre syns fortfarande glimtar av livet. Tvätt torkar på elledningar, middag äts på små pallar längs med trottoaren, familjens hund vaktar under bordet. Det kinesiska vardagsrummet är öppet, de umgås på gatan. Slår nävarna hårt i bordet när de spelar kort, rättar till permanentrullar och går till grönsakshandlaren i pyjamas. Skärvor av liv sprids ut över asfalten och He Youhzi har fångat det så bra.

Gamla, sjuka, starka, handlare, banditer, expediter, lekande ungar, nedslagna, utslagna, högburna, ammande, ätande, älskande. Alla har plats, alla finns med.

Är du inte intresserad av stadsplanering är ändå Shanghai Urban Planning Exhibition Center värt ett besök enkom för He Youzhis utställning “Recalling the Past While Walking Along the Street: Heyouzhi’s Paintings of Old Shanghai Exhibition”.

DSC03036Untitled 1DSC03039 DSC03043 Untitled

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: