Betraktelser,  Finland,  Trams

Helsingfors, den ärligaste staden i världen? På fullaste allvar…

Reader’s Digest gjorde nyligen ett plånbokstest. De tappade bort 12 plånböcker i 16 städer runt om i världen och resultatet blev att Helsingfors var den ärligaste staden i världen, eller i alla fall i testet. Helsingforsborna lämnade tillbaka 11 av 12 upphittade plånböcker. På andra plats kom den största staden i Indien, Mumbai (eller Bombay som den curryälskande, sjungande doktorn skulle ha kallat den).

När vi besökte Helsingfors i början av augusti fann vi, konstigt nog, att finländarna kan vara nog så oärliga. På Tullmuseet, vid Sveaborgs fästning, fanns några av dessa representerade av smugglare. När det infördes spritförbud i Finland 1919 skapade smugglarkungar sina riken i Östersjön. Dessa mystiska män blev ibland lokala hjältar för de törstiga och deras uppfinningsrikedom tvingade den finska tullinen att utöka sin verksamhet drastiskt under de kommande årtiondena.

På Tullmuseet finns exempel på u-båtar med spritlådor. Det finns även bilder på dömda och utdrag ur efterforskningar. Det är fiskare, maskinister och sjömän på listorna över svaranden. Detektivkonstaplar uppges som angivare för brottet “lurendrejeri af spritdrycker”. Flaskor med whisky, portvin, munklikör samosvin och punsch beslagtas.

Finländarna verkar onekligen ärliga när det kommer till plånböcker, men när det kommer till spritförbud finns det mången som tallat lite på reglerna. När spritförbudet hävdes 1932 och det statliga bolaget Alko tog över alkoholförsäljningen ökade konsumtionen. Och den har fortsatt öka sedan 1940-talet. Två specialforskare vid det finska institutet för hälsa och välfärd skriver i en rapport:

Kraftig berusning har förblivit ett centralt drag i våra alkoholvanor

Fylla till trots, plånböckerna hittade hem! Det är fint och härligt. Kanske kommer också regeringens kommande krafttag för att sänka alkoholkonsumtionen göra att den 12:e plånboken återlämnas vid nästa test?

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: