Asien,  Äventyr,  Kina

M50, Shanghais kreativa konstkvarter har något för alla

Längs vägen ned mot kvarteret M50 löper en lång mur. Det är ett levande konstverk, flera hundra meter långt. Gammalt sprayas över, den fräna doften av gas pyr från flaskorna. Vissa bitar är barnsliga, andra farliga. Några realistiska, andra helt oförståeliga. De som ännu inte kommit in på gallerierna längre ned har ändå talang. Husen mitt emot lever också farligt. Flera hafsigt gjorda verk pryder fasaderna. Kanske av de som ännu inte kommit in att måla på muren? Det ser ut som att det var längesedan någon försökte sanera och ta bort ovälkommet kladd.

Det gamla industrikvarteret på Moganshan Road 50 (därav namnet) har, som på flera andra platser i storstäder, förvandlats till ett kreativt centrum för unga, moderna konstnärer.

Gallerier, kaféer och studios trängs i gränderna. Några är stora, ljusa luftiga, andra är knappt mer än ett förrådsrum. På flera platser sitter konstnärerna och diskuterar, målar eller sover en liten stund. Somliga är redan kända och etablerade, andra okända. Alla känns tillgängliga, oavsett status.

Outstandig Art Shanghai finns en hel samling fascinerande konstnärer. Passera inte bara, gå in här! Gallerichefen Elisabeth skrattar när jag frågar om en av konstnärerna i den aktuella utställningen hör till familjen. De har samma efternamn, men tydligen är inte Wu det ovanligaste att heta.

– Han arbetade för oss förr, men är oberoende nu. Vi köper fortfarande en del av hans verk. Titta!

I kvarteret M50 finns klassiska fotografier, majskolvar i guld större än tre människor ihop, korgar, hyllor, vykort, oljemålningar. Konsten är högt, lågt, färgglad, tillgänglig, svår, simpel och ibland alldeles intetsägande. Att vandra omkring runt de numrerade husen är ändå en eftermiddag full av överraskningar, oavsett nivå på konstintresse.

DSC02240 DSC02244 Untitled DSC02309DSC02278 Untitled1

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: