Asien,  Äventyr,  Kina

De klassiska trädgårdarna i Suzhou

Lärda och upphöjda i Kina har i nästan evinnerliga tider anlagt trädgårdar som strävar efter att återskapa naturen i miniatyr. Med människohand ska trädgårdarna bilda harmoni. Harmoni mellan träd, sten, vatten och byggnader. Balansen är viktig och att anlägga en perfekt trädgård är en högt ansedd konstform.

I Suzhou finns nio trädgårdar som Unesco fört upp på sin lista över världsarv. Trädgårdarna bär i bästa kinesiska stil poetiska, förskönande namn. Vad sägs om bland annat “Den ödmjuke ämbetsmannens trädgård”, “Bergsvillan med vittomfattande skönhet”, “Det gamla parets trädgårdstillflykt”, “Lejonskogen” och “Blå vågens paviljong”? Då känns stadsparken och slottsskogen som två ganska intetsägande namn.

För att besöka alla trädgårdarna behövs flera dagar, men vanligare är att göra ett mindre urval och besöka ett par stycken. Som de kärlekssuktande, till åren komna, resenärspar vi är (…) valde vi självklart tillflykten för gamla par först. Trädgården är en av de mindre besökta och lugnet är totalt. Bland grottor, dammar, spångar, broar, träd och små hobbithål är det enkelt att förstå de lärdas tillflykt till trädgårdarna.

Vidare längs med kanalerna norrut ligger stadens zoo på en ö. Hoppa över det, av anledningar jag skrivit om här.

När vi närmar oss “Den ödmjuke ämbetsmannens trädgård” i norr inser vi att ämbetsmannen troligtvis inte var särskilt ödmjuk. Stadens största trädgård, och av många ansedd som den mest imponerande, är otroligt stor. Otaliga paviljonger, också de med poetiska namn (“Att lyssna till ljudet av regn paviljongen”), ligger längs med dammar fulla av stora koifiskar. Ett område med bonsaiträd, de utspridda lotusarna och de vackert lagda gångarna imponerar oss. Det är fler som är imponerade, så var förberedd på att du inte har trädgårdarna för dig själv. Som alltid, var igång tidigt!

DSC02794 DSC02797 DSC02798 DSC02809 DSC02847 DSC02889 DSC02898 DSC02901 DSC02906 Untitled Untitled2 Untitled1

En kommentar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: