Asien,  Äventyr,  Kina

Dragons Gate: ett mästerverk på ett stup, vid sidan av en obruklig sjö

Sjön Dian Chi (Dian Lake) ligger strax söder om Kunming. Längs med sjöns västra sida reser sig Western Hills. Sägnen säger att bergen är en sovande skönhet vars tårar efter sin saknade älskling fyllt sjön. Idag går det snarare att gråta över föroreningarna i sjön. Även om den är vacker är den giftig. Fram till 1990 rann allt spillvatten från staden direkt ut i sjön. Många slantar har använts till att försöka rensa upp sjön, men ännu är sötvattnet i Kinas åttonde största sjö obrukligt.

Obrukligheten märks inte direkt på mängden nät eller fiskare. Eller köparna längs med promenaden…

Sluttningen ned mot sjön är brant. Det stupar ned i 180 grader. Precis där ligger Dragons Gate, ett komplex av tempel, paviljonger och grottor. Taoistiska munkar ägnade drygt 70 år till att gröpa ur gångar i sten. Det är svindlande att bara ta sig runt här idag, att sedan föreställa sig hur de hängde omkring här i arbete är otroligt. Den personen som fick idéen på sent 1700-tal var galen, men genialisk. Platsen är magisk.

1 DSC03336 DSC03364 DSC03389 DSC03415 DSC03434 DSC03461 DSC03478 Untitled

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: