Asien,  Äventyr,  Kina

Färgsprakande marknad bland molnen i Yunnan

Nog för att jag ibland tappar fotfästet och seglar iväg bland molnen, men nu är vi verkligen bokstavligen mitt uppe i molnen. Vi är konstant inbäddade i en mjuk, grå dimma. Det är avslappnande och härligt, samtidigt som det är frustrerande och trist. Väder, att det kan väcka så mycket känslor. Diset skymmer den fantastiska utsikten vi har från byn Xingjie, som kämpar sig fram över en bergskam. Det gör också att sikten för de utflykter vi tänkt oss är för dålig. Istället för trekking längs med risterasser blev det en promenad längs med huvudgatan.

Lördag är marknadsdag och många har transporterat sig och sina varor till byn

Många av människorna som bor här tillhör minoritetsgruppen Hani. Det var de som för (minst) 1300 år sedan grävde ut odlingstrappor i bergen för att odla ris på. Fortfarande idag ägnar sig ungefär 95 % av människorna i regionen åt jordbruk. Marknaden är därför ett myller av galande tuppar, färgglada textilier och nyligen skördade grönsaker. Ingefäran har fortfarande sina gröna spret fast i roten. Kvinnorna bär stora, vävda korgar på ryggen. Somliga har ägg packade i majsblad, andra säckar med flis.

Männen? Ja, de sitter mest vid stånden med tobak och röker

I staden finns många ställen med mat, till och med restauranger, men ingenting med engelsk meny eller västerländsk mat. Vi är ett exotiskt inslag bland en grupp människor som annars är vana med kinesiska turister. Barnen är så härliga! Några stackare blir skrämda, skygga och blyga. Andra så häpna att de fryser till. De flesta blir ändå spontant glada. Vi också!

DSC03576 DSC03578 DSC03624Untitled

3 kommentarer

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: