Äventyr,  Kina,  Resa

Att förbereda sig för en långresa med tåg eller buss

Enligt Googles verktyg avståndsmätaren har vi nu färdats 14 646 km. Vid ekvatorn är jordens omkrets ca 40 000 km. Det betyder att vi åkt nästan 40 % av sträckan runt jorden, fast lite i cirklar och vinklar, på mindre än tre månader. Detta har vi gjort med båt, bil, buss och tåg. Mest tåg. Som den kloke kan räkna ut har vi som en följd av detta spenderat ganska många dygn i säten och sängar. Guppande, ruskandes, vaggandes. Vi har vaknat av tvärstopp och konduktörer som knackar oss på axeln.

 Transportmedlet utvecklas till ett eget litet mikrokosmos och vi har verkligen hittat vår plats i detta universum

Efter att ha avklarat sträckan Moskva – Irkutsk på fem nätter och lika många tidzoner är vi ganska härdade. En natt i sovvagn är en baggis, sex timmar på en buss en läspaus. Relationen till transporten har förskjutits och först när vi börjar prata om restider på upp emot 30 timmar och över skruvar vi på oss. Ändå envisas vi, inte bara för plånbokens skull (ibland skulle vi kunna flyga inrikes i Kina för ungefär samma peng), med att undvika flyget. Det är någonting visst med att stängas in och sitta fast. Att sedan en flygrädd slipper oroa sig och att miljön får sig en klapp medhårs är ingenting negativt.

Människor tillsammans på en liten yta gör att allting komprimeras och sätts på sin spets. Allting märks så tydligt. Otrevligheter sticker i ögonen, vänlighet och omtanke kramar hjärtat.

Jag älskar att läsa, det gör mina resor till en egen slags resa. I tillägg är jag ganska flink på att stänga ute sådant jag inte vill veta av. Det tillsammans med att fascinationen för människor är stark gör att tiden vi spenderar på transport ändå känns väl värd. Vi möter mongoliska studenter som ska tillbaka till universitetet i Beijing, kittliga barn och farbröder som snarkar. Ibland är det en pärs, men det som återstår är ändå upplevelsen och erfarenheten. För att inte tala om hur mycket miljö vi ser när vi passerar. Förutom berg och dalar får vi också glimtar av livet folk lever där vi susar förbi.

Om du har tiden, res landvägen!

Några tips till dig som är tapper nog:

 • Buss är alltid sämre rent bekvämlighetsmässigt, men vägarna bjuder kanske på något bättre vyer.
 • Var förberedd på ljud från andra. Packa öronproppar eller ha isolerande hörlurar om du är känslig.
 • Tåg och somliga bussar har tillgång till hett vatten. Ta med någon slags bägare att göra te i, köp nudlar och använd det mest möjligt. Motiverande!
 • Ta med motivationskakor (eller motiverande juice, chips, godis eller vad som helst som får ditt blodsocker och dig på bättre humör)
 • Se till att ha batteri i musikspelare, mobil, läsplatta, kamera och alla andra tänkbara tidsfördriv. Det finns som regel eluttag, men de är ofta upptagna.
 • Var förberedd med hygienprodukter (tandborste, våtservetter och toapapper är ett minimum)
 • På tåg finns som regel alltid rinnande vatten så ha en mindre handduk redo. Det tillåter dig att tvätta ansikte och alla andra delar du måtte vara vågad nog att slänga upp i vasken.
 • Packa smart! Lägg allt du kommer att använda i en mindre väska som du kan ha lätt tillgänglig.

Glad resa! 

Untitled

En kommentar

 • Freedomtravel

  Visst är det häftigt att resa landvägen! Man upplever ju sträckorna och naturen på ett helt annat sätt! Vi gillar att resa både med tåg och husbil. Även båt kan ge den där känslan av hur långa avstånden är, och ge tid att språka med människor. Jag har åkt båt till Island, det tog 40 timmar från Norge och sedan 50 timmar på vägen tillbaka till Danmark.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: