Asien,  Äventyr,  Kina

Bland bohemer, batik och blomster i gamla Dali

Xiaguan kallas nya Dali och ligger vid södra spetsen av Erhai Lake. Det är inte hit du vill åka, men du måste för att komma vidare till gamla Dali (om du inte kommer norrifrån). Gamla Dali har varit en backpackerfavorit länge och turismen märks. Gatorna innanför muren kantas av kreativa cafeér, retrobutiker med vykort du kan skicka till dig själv i framtiden och otaliga restauranger med västerländsk mat (många vegetariska alternativ). Marmor är regionens specialitet och den blankpolerade stenen finns i alla tänkbara former. Inklämt mellan bergen i väster och sjön i öster ligger staden fantastiskt både för båtturer och trekking, men dess absoluta charm är atmosfären.

I staden säljs blomsterkransar, batiktröjor och massa lokalodlade frukter och grönsaker

Staden är lättillgänglig och vänlig. Minoritetsfolket Bai är dess pärlor, med vackra dräkter och stora kjolar. På fälten längs med sjösidan är skörden i full gång. Ris, vitlök och tobak är vanligt. Somliga skördar med maskin, men de allra flesta arbetar helt för hand. Några vinkar när vi nyfiket närmar oss, andra ler generat. En kvinna hoppar ur en svart SUV med sin hacka och börjar promenera mot ett av fälten. Vad som kan förmodas är hennes dotter vinkar genom fönstret när hon manövrerar ut det stora oljemonstret på vägen igen. En man styr två oxar som drar en plog bakom sig, tre kvinnor sitter på huk och sätter vitlöksklyftor. Längre bort står en man och slår ett fång med ris mot en vävd korg. Att få av kornen från strået kräver sin kraft. Regionen är frodig, vatten är inte ett problem och det märks också i staden. Blommor, blad, frukt och grönt finns överallt. Som prydnader och till försäljning.

Hade inte vi haft en tidsplan hade det varit enkelt att bara luta sig tillbaka och glida med här i veckor…

När vi lämnar Dali gör vi det med buss norrut, mot Shangri-La. Vägen slingrar sig runt bergssidorna och turen är en sevärdhet i sig. Storögt konstaterar vi att här växer marijuana öppet. I fälten sticker de gröna plantorna upp likt små träd. Vi möter en polisbil, men den visar inget intresse för de gröna bladen. Snötäckta berg står i stark kontrast mot den blåa himlen. Vägen fortsätter snurra och en åksjuk tjej ligger med huvudet i en papperskorg.

1
DSC03863 DSC046522 DSC03967 DSC04017 3IMG_3434

En kommentar

Lämna ett svar

%d