Asien,  Äventyr,  Kina

En himmelsk cykteltur i Yunnan

Shangri-La betyder “paradiset på jorden” på tibetanska. Provinsens namn, Yunnan, betyder “söder om molnen”. Vi har varit där och cyklat. Över fälten klingar boskapsklockor. Jakar, hästar och några får betar rofyllt i det våta gräset. Grisar bökar runt i vattenbrynet vid sjön Napa Hai, 8 km nordväst om Shangri-La. Snötäckta berg löper som pärlband längs med horisonten. Det är höst i sydvästra Kina och färgerna dansar längs med klippsidorna.

Röda buskar, gulnat gräs, gröna strån, svarta berg och den blåaste himlen som går att uppbringa. Paletten är komplett.

Vi cyklar längs med en asfalterad landsväg. Stigar smyger iväg över fälten. Guppiga genvägar väljer vi bort för att skona rumporna. Hjulen susar mjukt, naturen bjuder in oss rullande resenärer. Dimma ligger över bergssidan där Shangri-La vilar. Solen färgar kinder rosa och bleker de vajande vimplarna. Vackert vita stupor kröner omgivningen. Vattnet är klart, fullt av fisk. Vita änder simmar på rad och små ankor dyker efter ännu mindre fiskar. Två män jagar en jak med lasso, framgångsrikt. Det stora djuret följer dem uppgivet när repet fästs i nosringen. Lite längre bort har en man lite sämre framgång med sina grisar. De korta benen travar raskt bort från faran. Grisarna verkar veta vad som blir av fläsket på den som fångas.

På 3270 meter över havet är luften tunn, men cykeln är ett tacksamt färdmedel

Vackert dekorerade timmerhus i tibetansk stil växer fram längs sjökanten. De små byarna som är utspridda växer. Ett vattenfall smyckar berget bakom en by där en familj kämpar med att lassa upp hö på tork. Vi fortsätter runt sjön. 40 kilometer är sträckan totalt och sista biten måste vi cykla på stora vägen. Det dammar och lutar. Sedan lutar det lite till, och ytterligare lite till. Som att åka upp till Maridalen i Oslo ungefär. 15 minuter bit i benen som skulle kunna ha varit en hård del i ett spinningpass, utan syre.

Som tur var har vi redan inkasserat belöningen. En helt otrolig tur runt en ännu mer otrolig sjö. Det är bara att bita ihop.

DSC04832 DSC04912 DSC04920 DSC04963 DSC04967 Untitled

2 kommentarer

  • Ditte

    Väldigt vackert! Påminner verkligen om Tibet. Tyvärr har jag ännu inte varit i Yunnan eller Shangri La; som egentligen inte finns utan det är man själv som skapar det,…Men det skall ligga i Yunnan.
    NJut och ha det fortsatt bra! Och jag har röstat!

    • beccus

      Ja, det är spännande att läsa teorierna om det verkliga Shangri-La! Verkar finnas många bud… Dock låter det bästa svaret som det du gav: att en får skapa sitt eget paradis. Klokt!

Lämna ett svar

%d