I Kina fiskar människor med fåglar
De svarta storskarvarna följer båten. Några sitter redo på relingen. Ett högt skrik från mannen med hoven, ett bete kastas ut. Fåglarna sticker iväg. De plaskar, dyker och susar i vattnet runt oss. Som pilar skär de genom det gröna vattnet. Efter en stunds tumult kommer en av skarvarna upp till ytan med ett byte. Fiskens fjäll glänser i solen. Ett band sitter fäst runt halsen som gör att fågeln inte kan svälja den stora fisken. Istället ror Baikvinnan båten mot fågeln och bytet. Mannen som kastade ut betet får utan protester från fågeln plocka upp den och fisken med håven. Fågeln inser att kampen är förlorad och släpper ned fisken i nätet.
Att använda skarvar som fiskeredskap har förekommit i Asien länge. Vältränade skarvar skattas fortfarande högt och används på vissa platser fortfarande. Det vi ser är en uppvisning i traditionellt fiske i Kina. I mer än 1000 år har skarvarna använts för fiske i grunda floder och sjöar.
Medan vi paddlar och ror i båten sjunger en Baikvinna med skakiga stämband. Skarvarna breder ut sina vingar för att torka när fisket går mot sitt slut. Samarbetet är otroligt och fåglarna är effektiva. När alla andra smitit iväg vidare dröjer vi oss kvar. Njuter av läget vid sjön. En man kommer upp och tar en av skarvarna som sitter på en pinne och sätter på mig. Storskarven är tyngre än väntat.

En kommentar
Freedomtravel
Det där såg vi när vi var i Guilin i södra Kina!