En väg i Himalaya

Det är lite svårt att greppa, men vi är faktiskt i Himalaya. Bergskedjan börjar här i Yunnan. Provinsen är relativt sett ganska underutvecklad. Berg och dalar har saktat ner utvecklingen av infrastruktur och den allra största majoriteten lever fortfarande på att bruka jorden. 2002 startade ett projekt med budget på miljardbelopp för att utveckla regionens kraftöverföring, transport, vattenförflyttning och jordbruk. Det finns stora resurser i den bördiga marken, men bergen står lite i vägen.

Att färdas på vägarna är ett förtjusande sus i magen

En följd av detta är att Yunnan är den provins i Kina som under de senaste åren lagt mest nya vägar. Alla större städer har asfalterade allvädersvägar från provinshuvudstaden Kunming. Byarna kopplas samman med utgrävda vägar i bergssidorna. Stora pelare står klara i dalarna för att lägga motorväg på. Vägarna är säkrare och allt stabilare. Det går nästan att räkna med att de alltid är framkomliga. Nästan alltså.

Vi har lämnat Lijiang och hamnat i den lilla byn Lige vid sjön Lugu Hu. Det sägs att detta är kvinnornas sista kungadöme. Vägen hit var fantastisk. Och säker. Några små jordskred, många skarpa kurvor, mycket upp och ner över bergskammar, men ingen direkt fara. Vägarna i Kina är bättre än i Norge, om nu det är en kvalitetsstämpel.

Ändå är det bäst att svalka bromsarna med vatten emellan varven.. Tappar den lilla bussen fästet är det långt till marken.

DSC05325 DSC05329 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.