Asien,  Kina

Kina är inte bara te, det finns fantastiskt kaffe också

Antalet kaffedrickare i Kina ökar. I provinsen Yunnan produceras enligt uppgift 98 % av landets kaffe. Zoegas hade under våren en limiterad utgåva med kaffe från Yunnan och ryktet om Kinas goda kvalitet på bönorna sprider sig.

Det sägs att allting startade med en fransk präst som kom till byn Zhu Ku La i närheten av Dali. Plantan prästen tog med lade grunden för en ny del av kinesisk kultur. Kaffet håller på att bli folkligt. Även om te är vardagsdrycken framför alla (många dricker inte ens vatten om dagarna, det är nog med allt te) så har vi druckit kaffe kring frukost med den yngre generationen som utvecklat sin kärlek till det svarta guldet.

Det kinesiska kaffet från Yunnan liknas med det från Colombia. Fruktigt. Smakrikt, men inte bittert. Aromatisk, men inte överväldigande. Det är ett enkelt och gott kaffe.

I Lijiang hittade vi ett cafe som serverade kaffe, bara kaffe. Lite drygt 10 kronor för en kopp. En bardisk, en kaffekvarn, två bord, en gäst utöver oss och en hylla med kaffe till försäljning. Fotografier från odlingar på väggarna. Så enkelt. Så genialt. Enda problemet, vi försökte hitta tillbaka genom de många gränderna, men gick bet. Det glädjande beskedet är dock att det finns fler minimalistiska hål i väggen med kaffe. Promenera vidare och du skall finna.

DSC05251

DSC05248

Lämna ett svar

%d