Asien,  Äventyr,  Kina

En bar på toppen av världen i Shanghai

I snabbhissen upp till 91:a våningen slår det lock i öronen sju gånger på rad. Upp till 87:e våningen tar det inte mer än några få tiotals sekunder, sedan bromsas vi hastigt in. När hissdörrarna glider upp på 91:a våningen öppnas också dörren till en av världens högst belägna barer.

Baren och restaurangen 100 Century Avenue huserar tre våningar i skyskrapan Shanghai World Financial Center (SWFC), mer känd som ”flasköppnaren”. Med sina 492 meter fördelat över 101 våningar är SWFC en av världens tre högsta byggnader. Slagen med 16 ynka meter av Taipei 101, men med flera hundra meter av Dubais praktverk Burj Khalifa. Istället för att betala någon hundralapp för att besöka observationsdäcken, smit in bakvägen via hotellet till baren. Då får du cocktails och en fantastisk skyline.

Utanför panoramafönstren vilar Shanghai. Ljusspel leker på skyskrapor, TV-tornets pärlor glittrar och spiror blinkar i natten. Det är svårt att sätta höjden i relation till en vanlig stad, för vi är omringade av hus på hundratals meters höjd. Byggnader som annars kan uppfattas som stora framstår nu som miniatyrer. Medan bartendern kyler glaset med en stor isbit granskar jag gästerna. Turister i skjortor och shorts tar bilder framför utsikten. Följen av middagsgäster leds till sina bord. Den klara kvällen lockar besökare uppåt. En spansktalande skönhet i pennkjol vänder sig mot en av värdarna och byter till engelska.

Hey, is Andew here? Could you please call him, he knows my dad.

Mer än så behövs inte för att det plötsligt ska finnas ett fönsterbord tillgängligt. Med en himmelsk mangorita i högerhanden lutar jag mig tillbaka i fåtöljen och tittar rakt in i månen. Det känns som vi är precis i jämnhöjd.

Efter några timmar byts middagsgästerna ut mot partyglada expats. I foajén rör sig Pradakostymer och korta kjolar. När de tre meter höga trädörrarna stänger sig automatiskt bakom mig klapprar stilletter mot marmorstenarna. Fortfarande är natten ung i världens största stad.

DSC02156 Untitled

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: