Som utlandssvensk är IKEA lite som att komma hem

Lingonsylt. Hjortronsaft. Bilder på röda hus med vita knutar och lass med köttbullar. ”Hej då!” står det i glada bokstäver ovanför utgången och ”Smaklig måltid!” med sirlig skrift i restaurangen. Även om vi i princip bara varit på resa i drygt tre månader har vi varit exilsvenskar i över fem år innan det.

 Även om Norge är så nära det går att komma utan att vara kvar i Sverige är det ändå inte samma sak…

Några saker är annorlunda på IKEA i utlandet. De serverar starköl och säljer Absolut Vodka. Den välkända glasflaskan med starksprit är ursnygg i utgåvan ”Wild Tea”. Jag äter mina köttbullar med chopsticks och i desserthyllan står sushi och skålar med gelé. Annars heter möblerna likadant, gångarna mellan varuavdelningarna följer samma upplägg och personalens kläder ser helt likadana ut. Förutom att vissa faktiskt bär folkdräkt.

Det är nog första gången vi kommer ut från IKEA och inte har köpt värmeljus. Kvittot vi fick var också det kortaste kvitto som någonsin rullat ur en IKEA-kassa. Endast ett par julkort blev resultatet och de kostade inte mer än 10 kronor. Vi ska snart skicka hem paket och då måste julklapparna förberedas!

Mattias förberedde också en överraskning till våra shoppande kineskompisar. Varenda äggklocka han passerade vred han upp. Skrockande smet han därifrån och när det började tjuta tio minuter senare var vi redan långt därifrån. Han skrattade hela vägen genom varuhuset, för första gången.

Untitled2

Somliga saker är sig lika (kaviar är fortfarande äckligt). Andra är olika: starköl och chopsticks.

Untitled1

Ljus och mörk lager, Absolut i ny kinesisk te-utgåva
DSC05752

Älskade Dalahäst!

5 kommentarer

  1. Mansan

    HAHAH ser mattias framför mig när han vrider upp äggklockorna. Ska jag nog pröva nästa gång jag är på IKEA, tkr ju det är så tråkigt annars jag med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.