Asien,  Äventyr,  Kina,  Shopping

Världens största byggnad har både sol och shopping

I Kina gäller den gamla sanningen om att störst alltid är bäst. På ett fält precis i utkanten av Chengdu invigdes nyligen världens största byggnad. New Century Global Centre rymmer fyra Vatikanstater, tre Pentagon eller tjugo operahus från Sidney. Bra att veta om de skulle behöva gömma påven till exempel.

Större delen av ytan är hängiven shopping. Stengolvet glänser, rulltrapporna glimrar. Ingenting är nött av tidigare besökare.  Vill du jobba dig igenom alla butiker kommer du ha avverkat ungefär 329 fotbollsplaner. Inte ens Victoria Beckham ger sig nog på det… När fötterna värker och axlarna är trötta av att bära alla påsar så finns det obegränsat med ytterligare nöjen. En isrink, spelhallar, restauranger och två stycken femstjärniga hotell. Något av dem har förhoppningsvis något av sina ca 1000 rum tillgängliga.

Som om det ändå inte är nog finns det också en artificiell Medelhavsby. Solen skiner (konstgjort) 24 timmar om dygnet, vågor plaskar mot stranden. Du kan sola och bada, när som helst. Anläggningen är komplett med vindsus och dofter från havet. Allt för att det inte ska kännas att du egentligen befinner dig på ett fält, någonstans i centrala Kina…

Min största utmaning hade varit att hitta vart jag parkerade bilen bland 15 000 parkeringsplatser. Som tur var tog vi tunnelbanan ut.

DSC05812 DSC05793 4 DSC05772

2 kommentarer

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: