Asien,  Äventyr,  Kina

Världens mest långhåriga by?

I byn Huangluo lever en speciell gren ur minoritetsfolket Yao. De kallas “Röda Yao” och här har kvinnornas hår länge varit heligt. Tidigare var det bara mannen och barnen som fick se kvinnornas långa, svarta hår. Sedan 1987 har de släppt ut manen och nu visar de upp de imponerande längderna.

Kvinnorna hanterar vant längderna med hår. Under årets varma månader tvättar de håret i floden. Efteråt böjer de huvudet framåt och kammar det långa, svarta håret mjukt bakifrån och fram. De vrider och snurrar upp håret i frisyrer snabbt och enkelt. Gifta kvinnor med barn skapar en stor bulle på främre delen av huvudet. Frisyren kallas “Draken”. Gifta kvinnor utan barn får nöja sig att rulla upp håret i den tallriksliknande “Snigeln”. Om det är en kvinna som inte är gift har hon lindat en svart sjal runt håret.

I snitt har kvinnorna i byn en hårlängd på 1,7 meter. Det längsta är enligt vår guide Wendy 2,2 meter. Eftersom längden motsvarar mängden lycka och hälsa i livet är det viktigt att spara och vårda håret. En enda gång i livet klipper de håret, när de är 18 år gamla och ska finna en make. Med en stor kniv skär de då av längden, som sparas och ibland används för att skapa ytterligare volym.

Tre saker anses vara vackra om de är stora hos Yao-kvinnorna. Fötterna, munnen och rumpan. Händerna ska vara små.

– Min farmor hade lindade fötter. Vi är Hankineser och förr var det vackert och aktat att ha så små fötter som möjligt. Farmor köpte barnskor och hade svårt att gå. Jag slipper det! säger guiden Wendy glatt och vickar på gympaskorna. Här i byn behöver vackra blommor med stora blad inte oroas över storleken på skorna.

När vi passerar genom byn erbjuds vi otaliga slags hantverk. Broderier, smyckespåsar och sjalar. De ler stort, säljer ihärdigt. Husen omkring oss är konstruerade i bambu och trä. På första våningen huserar djuren. Grisar ligger i avskilda rum och i hinkar ligger sötpotatis de senare ska serveras. På andra våningen är köket och allrummet. På tredje våningen är sovrummen. Dit klättrar förälskade friare, som mottas med en lång Rapunzel-liknande hårman om de blir välkomnade in.

– Killar! Passa er! Om ni inte vill stanna här för alltid fånga ingenting som kastas till er, skrattar Wendy. När en tjej blivit förälskad i en kille kan hon nypa honom i rumpan eller kasta en broderad silkesboll mot honom. Om killen fångar bollen, då gifter de sig. Och tjejer, om en kille gillar er kommer han flörta med sina tår.

Utan både tåflirt och silkesbollar ger vi oss vidare av vidare. Vi möter en tant med korg längs med floden. Drakens knut pryder hennes huvud. Hon har nog druckit av sötpotatisvinet som sägs göra att du lever i 99 år. Fårorna är djupa i det bruna ansiktet. Ögonen ändå klara och leendet stort.

6

En gift Yao-kvinna med frisyren “Draken”. De är ena riktiga hejare på broderier!

DSC07309

Kvinnan till höger har den tallriksliknande “Snigeln”, hon är gift men utan barn. Kvinnan till vänster är fortfarande ogift.

4

Frisyrer in the making

En kommentar

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: