Asien,  Äventyr,  Hong Kong,  Kina

Nattmarknaden i Hong Kong: köttleverans innan öppning

Nattmarknaden kring Temple Street i Hong Kong är ett myller om natten. Tidigt om dagen är de små bilfria sträckorna nästintill tomma, förutom några morgonpigga arbetande tjejer i allt för korta kjolar. Framåt lunch börjar försäljarna öppna sina små butiker och montera upp sina stånd. Då börjar också dagens leveranser strömma in. En del av det är kött.

Varning till vegetarianer… Döda djur och blod förekommer i inlägget.

Ur en vit lastbil sticker några revben ut. Halva grisar hänger på krokar i det vidöppna släpet. Några ligger upplagda med nosen ut i solen. Vi går närmare, jag med äckel upp i halsen. Köttätande hycklare som jag är blir jag ändå nyfiken. Vad är det som händer? Plötsligt kommer en man i stövlar och bar överkropp runt hörnet. Han visslar glatt, slänger upp en halv gris på axeln och knatar iväg. Blod rinner nedför ryggen. Vi står kvar med tappade hakor på trottoaren när han kommer tillbaka för att hämta nästa grishalva. Han vinkar glatt, nynnar lite, visar åt oss att det går bra att titta in. Det är ingenting konstigt för honom med en köttleverans. En dag på jobbet där kött är djur är kött.

I Kina bränner de av de sista håren på grisbenen när det blivit klart med en köpare. Fiskar kvävs långsamt i syrefattiga akvarium, krabbor binds levande med bambu. Hjärnor ligger i skålar, oxtungor hänger på visning. Huvuden huggs av kycklingar på beställning.

Jag tycker det är makabert, äckligt och motbjudande. Kanske särskilt med kött i allmänhet och att koppla in ben, inälvor och andra delar än filéer i synnerhet. Samtidigt blir jag förbannad på mig själv. Till 85% låter jag helt bli kött, men en biff är fortfarande god – om den är vackert uppskuren och inplastad. Som barn åt jag gladeligen av favorittjurar och nyligen skjutna älgar, som vuxen skulle jag vilja ordna mitt eget kött om jag promt ska äta det.

Så, därför väljer jag ändå att lägga upp några äckelbilder. Det är kött också i de skinande diskarna hemma, bara att det inte är en sjungande man i bar överkropp som levererat det i halvformat direkt från slaktarn.

DSC08542 Untitled

En kommentar

  • Amanda

    U..h… nu känns det bra att jag inte ätit kött på två-tre dagar.. Satt såklart och åt också när jag läste inlägget, haha!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: