Asien,  Betraktelser,  Filippinerna

KRÖNIKA: Ett land som knappt har hunnit hämta andan har nu fått en kraftig kallsup

Innan tyfonen Haiyan närmar sig Vietnam vilar havet. När vi väcktes av hårdna knackningar på dörren tidigt söndag morgon, lokal tid, kom orden oväntat. – Skynda er, stormen kommer! ropar vår guide. Vi måste evakuera.

Monstertyfonen Haiyan har forcerat sig igenom samhällen i Filippinerna och lämnat efter sig en ofattbar katastrof. I samma takt som de officiella dödstalen stadigt ökade förberedde sig Vietnam för att också möta naturkrafterna. En halv miljon människor kring den centrala kuststräckan evakuerades. Myndigheter och militär höll full beredskap. När tyfonen plötsligt ändrar kurs och istället tar sikte på landets norra delar är människor oförberedda och sårbara. Även vi.

Mellan de höga klipporna i Vietnams paradisbukt Halong Bay kryssar sig större pråmar och mindre träbåtar in mot land. Fiskebåtarnas karavanliknande resa är det enda tecknet på det ankommande ovädret. Livet i de flytande byarna vid foten av kalkstensklipporna fortgår. Vävda korgbåtar flyter likt korkar, kvinnor ror spruckna träbåtar mellan de förtöjda hemmen. Vissa flytetyg är knappt mer än en lastpall med dunkar täckta av alger fästa på undersidan. De enda vi möter längs med vår evakueringsrutt är andra turister. När vi passerar båtar som fortfarande rör sig utåt ropar kaptenen att de ska dra sig tillbaka mot land. Vi förs effektivt från vår avlägsna strandbungalow till en intilliggande ö, vidare över ön med buss och sedan med en ny båt vidare mot fastlandet.

Att plötsligt evakueras är en chock, men att bli avbruten i sin semester och satt i säkerhet är en enorm förmån. En förmån som inte alla får ta del av. Turister blir prioriterade och inkvarterade i stabila betonghus medan andra blir kvar i bukten, fast mellan branta klippor och ett kraftfullt hav. Mellan glesa plankor ser de ut på regnet, blåsten känns i håret trots att de är inomhus. Upp mot ett tiotal dödsfall rapporteras innan tyfonen avtar och viker av.

Vietnam förskonades från en större katastrof, men i Filippinerna är läget akut. De utsatta delarna är en hög av bråte. Människor saknas, kommunikationer fungerar inte, livsförnödenheter är bristvaror. Ett land som knappt har hunnit hämta andan efter en svår jordbävning har nu fått en kraftig kallsup.

Krönika publicerad i Lösnummer

Skärmavbild 2013-11-13 kl. 20.57.02

Lämna ett svar

%d