Betraktelser,  Resa

KRÖNIKA: Den egentliga insatsen är tid, utmaningen är att öppna ögonen

Vi styr ofta våra upplevelser utifrån platser som ska vara avlägsna och annorlunda, gärna helt okända. Det är viktigt att påminna sig själv om att värdet i upplevelsen inte ligger i avståndet till destinationen, utan det går att berika sig själv i oändlighet med relativt små medel på närmare håll. Den egentliga insatsen är tid, utmaningen är att öppna ögonen.

Den lilla bruksorten Smedjebacken ligger vackert invid en sjö i södra Dalarna. Det finns ett stort järnverk, ett hockeylag och en kommunchef folk irriterar sig på ibland. I socknen finns hyttor, gruvor och gamla smedjor. Allra mest finns där familj, så mina besök brukar vara ett oändligt långt kafferep. Nu skulle vi ändra på det och vara turister i den lilla staden.  Vi kom upp i utkikstornet på Uvberget och vandrade sedan promenadringen genom naturreservatet Söppenmyren mot Meken, en mötesplats som är både konsthall och kulturhus. Porten till det gamla valsverket där Smedjan finns var dock tyvärr stängd. På grinden hängde en skylt.

Öppnar de flesta dagar vid 8 eller 9, då och då så tidigt som 7, men VISSA DAGAR så sent som 11 eller 12. Vi stänger ungefär 16:45 eller 17:30, ibland vid 15:30, men ibland inte förrän 21:00 eller 24:00. Vissa dagar eller eftermiddagar är vi inte här överhuvudtaget, men på sistone har vi varit här nästan jämt, utom när vi varit någon annanstans, men vi borde varit här då också.

En resa behöver inte sträcka sig runt halva jorden för att räknas, det är fullt tillräckligt att falla ur en vana för att uppleva. En upplevelse kan vara någonting så enkelt som att upptäcka spansk mañana-mentalitet i södra Dalarna.

Nu är inte poängen att alla borde åka till Smedjebacken, utan att komma ihåg att en upplevelse kan vara någonting så enkelt som att avvika från ett vardagligt mönster. Cyklar du alltid samma väg till campus? Byt rutt imorgon. Tycker du Örebro är tråkigt? Byt perspektiv. Handla i en ny butik, gå en omväg, ta en buss till Garphyttan. Upplev Örebro utanför dina upptrampade stigar. Det finns mycket du ännu inte upptäckt.

Krönika publicerad i Lösnummer

Skärmavbild 2013-11-28 kl. 07.14.40

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: