Asien,  Äventyr,  Vietnam

Rio de … Vietnam?

På toppen av ett litet berg ovanför en stad står en praktfull Jesusstaty med utsträckta armar och omfamnar havet. Förutom att havet är det Sydkinesiska havet och berget lite lättare att bestiga känns värmen brasiliansk. Nästan så att det hörs sambatoner från staden nedanför, men vi är inte i Rio de Janeiro. Vi är fortfarande kvar i Vietnam.

På en halvö i södra Kina ligger Vung Tau. Det är en viktig hamnstad som utvecklats till ett litet oljeparadis. Pråmar ligger ankrade utanför kusten och avenyerna är breda och blanka. Stränderna är inbjudande och det korta avståndet (ca 12 mil) till Ho Chi Minh-staden gör att det är en populär destination för storstadsbor som vill fly stadens brus för en helg.

Här bröt Mattias motor lägligt ihop igår. Knak och knaster så stod vi still. Inte mer än 800 meter från vårt hotell, men dumt nog i närheten av Vietnams värsta verkstad. En farbror ringde efter en lite yngre farbror som grävde lite bland sina verktyg och sparkade lite grus omkring sig. Det gick snabbt att konstatera att det inte skulle bli någonting lagat där.

Jag planerade snabbt om mitt liv. Vi kunde frakta den på tåg, sälja den i delar, kasta den i ett dike. Jag ville helst aldrig se den mer.

Imorse pussade Täleken på mig efter morgonkaffet och skickade iväg mig. Jag tog min härligaste morgonpromenad någonsin. Viskande havsvindar, puttrande fiskebåtar, pigga morgonmotionärer. Efter 40 minuter ringde Mattias och sa glatt att motorn nog var fixad om en timme eller så (“Rätt snart i alla fall”). Jovisst tänkte jag stilla och fortsatte planera på hur jag bäst kunde göra mig av med den (skänka den låg nära till hands).

Min fantastiska egentid fortsatte. Jag besteg det lilla berget med Vung Taus egen Jesusstaty. Morgondiset lättade, solen började värma. Jag tog en paus längst ut vid havet på en mur. Njöt av tystnaden och havet. Sedan fortsatte jag nedåt halvöns östra strand och fick sen ett sms.

Den är lagad. Jag tar en kaffe och väntar in dig.

Allt om att du inte kan ta en bra bild på mig är förlåtet! Jesus så bra!

Kvinnor möter fiskebåtarna som kommer tillbaka med fångst (förhoppninsvis) när solen börjar stiga över horisonten
Kvinnor möter fiskebåtarna som kommer tillbaka med fångst (förhoppninsvis) när solen börjar stiga över horisonten
Promenaden upp till Jesusstatyn på Vung Taus lilla berg är verkligen värt ontet i guppen
Promenaden upp till Jesusstatyn på Vung Taus lilla berg är verkligen värt ontet i guppen
Rio de ... Vietnam?
Rio de … Vietnam?
När Mattias cykel var fixad lämnade vi in min också för lite småpill. Bara att passa på när vi ändå ställt in oss på en stilla dag. Då fick jag sitta bakpå och laddade med kameran. Allt jag såg var hår, hår, hår. Skägg och frisyr.
När Mattias cykel var fixad lämnade vi in min också för lite småpill. Bara att passa på när vi ändå ställt in oss på en stilla dag. Då fick jag sitta bakpå och laddade med kameran. Allt jag såg var hår, hår, hår. Skägg och frisyr.

3 kommentarer

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: