Betraktelser,  Resa

KRÖNIKA: Jag behöver ta på saker, möta människor och besöka platser

KRÖNIKA PUBLICERAD I LÖSNUMMER. Våren 2005 var Bosse Ringholm på besök i min gymnasieklass. Jag minns att han skrattade mycket och att han efter föreläsningen fick frågan ”Vilken utbildning har du?”. När Sveriges dåvarande vice statsminister svarade ”LHS” höjdes trettio par förvånade ögonbryn. Aldrig tidigare hade jag hört någon stolt deklarera en examen från Livets hårda skola.

Med studenten runt hörnet och ansökningar till universiteten skickade blev jag fullkomligt överraskad av att vår vice statsminister inte hade någon formell examen. Varken från universitet eller gymnasium. Till och från under åren har jag tänkt på saken, men jag tror att jag till slut börjar förstå varifrån han hämtat sin stolthet.

Min tid på universitetet är ovärderlig. Jag har min examen att tacka för både karriär och kunskap, men ingen utbildning kan vara fullkomlig och ingen formell skola är för alla. Ett examensbevis är ingenting annat än en stämpel på ett tjockt, vackert papper om inte livet får vara med och fylla på. Alla är lika olika som lika och få tillskansar sig kunskap på samma vis.

Jag lär mig vissa saker snabbt och enkelt. I skolan har jag lätt för ämnen som språk, ekonomi och juridik. Jag kan hämta kunskap ur böcker och förstå föreläsningar omedelbart. Gäller det däremot ämnen som historia, sociologi, naturvetenskap och samhällsvetenskap, då lär jag mig bäst utanför skolan. Jag behöver ta på saker, möta människor och besöka platser. På resande fot har jag sett konsekvenserna av kommunismens kulturrevolution och insett problematiken i att Kina fortfarande ser Taiwan som en del av sitt land. Jag har lärt mig att det svenska ordet fartlek är en term bland längdskidåkare i North Carolina och att Rafael Nadal kommer från Mallorca. Kunskap av olika karaktär, men alltid sådan jag förmodligen aldrig skulle ha lagrat i hjärnans kunskapsfack om jag inte fått möta det i livet utanför Forumhuset.

Innan Bosse Ringholm lämnade oss den där våren 2005 önskade han oss all framgång med våra fortsatta studier. Jag vill önska er detsamma, både de akademiska i regi av Örebro universitet och kurserna i Livets hårda skola. Stanna i skolan, men glöm inte bort att livet utanför också är kunskap.

Tibetansk buddistiska böneflaggor hänger från toppen av en stupa utanför fantasistaden Shangri-La. På högplatån läser vinden de trycka bönerna och sänder ut deras budskap om visdom och medkänsla över världen. Ta tillvara på världen, för den är en oändlig källa kunskap.
Tibetansk buddistiska böneflaggor hänger från toppen av en stupa utanför fantasistaden Shangri-La. På högplatån läser vinden de trycka bönerna och sänder ut deras budskap om visdom och medkänsla över världen. Ta tillvara på världen, för den är en oändlig källa kunskap.

2 kommentarer

  • Ditte

    Så sant! Livets skola är oändlig och man lär sig förhoppningsvis genom hela livet och där den vanliga skolan och sedan kanske universitet lägger en bra grund och ger intresse för att söka vidare. Jag tror ju att en kombination av skola, upplevelser och erfarenheter kan ge god utdelning för ett livslångt lärande och utvecklande.
    Och jag säger det igen; jag njuter så av att via bloggen följa med på era äventyr. Mina blir numer i mindre skala…

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: