Asien,  Äventyr,  Vietnam

Phu Quoc bortom resorterna

Vietnam satsar hårt på sin växande turism och här på den lilla ön Phu Quoc i Thailändska gulfen märks det tydligt. Ny flygplats, nya vägar, grävmaskiner längs med stränderna. Ett par kilometer längs med Long Beach trängs restauranger, barer och resorter, men det finns ännu mycket kvar av ön som den var innan paraplydrinkarnas tid.

En härlig, inspirerande och viktig del av att resa är att möta världen. Många gånger finns den inte innanför murarna på en resort, så det gäller att leta sig ut. Även om en semester alltid ska vara avkopplande och tvångslös är det svårt att inte bli rastlös efter två dagars latande så idag lät vi motorcyklarna jobba lite igen. Vi drog iväg söderut till den tidigare lilla fiskebyn An Thoi, som nu ståtar med en stor färjeterminal.

Längs med kusten radar palmer upp sig och kossor betar invid vägen. Inte en engelsk (eller rysk) skylt så långt ögat når.

I sydöst letade vi oss ut till stranden Bai Sao. Kritvit sand, en magisk bukt, några få bungalows, en ankrad fiskebåt. Det är en helt underbar plats, men alldeles försummad. Även om turister hittat hit finns det ännu ingen som ansvarar för att hålla efter. Naturligt skräp som palmblad, tång och drivved förstör verkligen inte ett paradis, men det gör drivor av skräp. Hundratals skor som saknar sin partner trängs bland flaskor, glödlampor, tandborstar, läppglans, tampar, plastpåsar och nätrester.

Spåren av människans framfart på havet spolas i land och berättar en smutsig historia om våra maritima soptippar.

Ändå, bortanför resorterna lever människor sina liv. De kör moppe i pyjamas, hänger sina kläder på staketen, tar en kaffe i skuggan under ett träd. Verkliga Vietnam finns också på Phu Quoc, men det gäller att röra sig bortom hotellvärlden.

Barförråd. Kalla öl finns inte i kylen.
Barförråd. Kalla öl finns inte i kylen.
Palmparad längs med Long Beach, bortanför hotellkomplexen.
Palmparad längs med Long Beach, bortanför hotellkomplexen.
Hemskt härligt hem
Hemskt härligt hem
Älskade lilla palmbarn
Älskade lilla palmbarn
Fiskebåtar som trängt ihop sig i skydd från havet i en liten kanal
Fiskebåtar som trängt ihop sig i skydd från havet i en liten kanal

4 kommentarer

 • Freedomtravel

  Jag kan nog bo på resort några dagar om det vill säg, men jag är för nyfiken för att spendera en hel semester på ett sånt ställe. Om knappt en vecka drar vi till Filippinerna. Vi packar varsin ryggsäck, men har inte bokat något…

 • Ditte

  ja, stora resorter kan man undvara. Vi bodde på Casia Cottage i Duong Dang, när vi var på ön , men hyrde moppe och tog oss runt till de mer avlägsna platserna. Vi var här i slutet av januari och början av februari och det var ganska lugnt överallt..
  Och maten! Så god!
  Ha det gott!

  • beccus

   Att hyra moppe och ta sig runt r verkligen toppen! Vi hittade ett smultronstlle i norr, precis vid Turtle Island dr vi (trots hgssong) kunde luta oss tillbaka och vara ensamma i paradiset :) Trots den snabba turistutvecklingen r Phu Quoc verkligen underbart!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: