Asien,  Äventyr,  Chengdu,  Kina

24 timmar i pandornas hemstad Chengdu

Chengdu är pandornas stad. De svartvita bambubjörnarna syns redan på taxibilar och plakat vid flygplatsen, men staden har mer som lockar. I Chengdu kan du möta det kontrastrika Kina, vandra vilse i skenet från röda rislampor och bländas av blankpolerade stengolv i världens största byggnad.

08.00 Frukostträff med pandorna
Häng på låset till Pandaparken. Djurparken är i huvudsak ett forskningscenter med mål att bevara och informera om de utrotningshotade pandorna. Tidigt om morgonen är de som mest aktiva. Du får se de klumpiga björnarna busbrottas och klättra, mellan de många och långa måltiderna av bambu.

För drygt 2000:- kan du träffa pandorna på nära håll. Du får då inte bara en t-shirt, utan också fotografier som bevis på mötet. Kontakta parken på förhand vid intresse.DSC06334

11.00 Vandra i vindlande gränder
Wuhoutemplet är en rofylld oas mitt bland de livliga gränderna i området. Innanför templet finns en imponerande samling bonsaiträd. Utanför templet ringlar gator och gränder fulla av tehus, gatumat och souvenirer.

Ett litet kliv sydöst finns kvarteret ”Lilla Lhasa”. Här vandrar munkar i mörkröda kåpor längs gatorna och guldskimrande Buddhastatyer finns till försäljning i butikerna. DSC07157

13.00 Hotpot-lunch
Invånarna i Chengdu älskar hotpot. Den för Kina typiska rätten låter dig välja ingredienser och sedan laga maten i en levande gryta på bordet. Resturanger med rätten finns över hela staden. Yulong Hotpot (192 Xiaojiahe Side Street) ligger lägligt till och rekommenderas.

14.00 Sol och shopping
Likt ett rymdskepp har världens största byggnad tagit plats på ett fält i utkanten av Chengdu. New Century Global Centre invigdes officiellt i augusti 2013 och det välpolerade stengolvet ser ut som det aldrig trampats på av en endaste klack. Här finns shopping på en yta som motsvarar 329 fotbollsplaner. Läge för sköna skor alltså.

Skulle du önska kan du också ta en sväng på isrinken eller besöka den inbyggda Medelhavsbyn. Här finns en artificiell sol, havsbris och en stor sandstrand vid sidan av en skönt uppvärmd pool.DSC05771

19.00 Färgsprakande underhållning
Historieberättandet i sichuansk opera påminner om en klassisk opera, men allt annat är en överraskning. Håll dig hårt i armstöden för en fartfylld föreställning väntar. Män i masker byter magiskt ansikten, akrobater svävar i luften, danser ackompanjeras av laser och marionetter sprutar eld.

Det finns många scener som erbjuder underhållningen, med varierad kvalitet. Teatern Jing Jiang är ett bra alternativ.DSC06123

Lämna ett svar

%d