VIDEOBLOGG: Vi upptäcker de äventyrliga grottorna i Vietnam
Phong Nha-Ke Bang National Park är ett av Vietnams världsarv. Nationalparken är otroligt vacker och har de äldsta formationerna av karstberg (sockertoppar) i Asien. För 400 miljoner år sedan formades parkens unika natur och den upptäcks och kartläggs för fullt än idag. I parken finns hundratals grottsystem och flera underjordiska floder. Det är tillexempel i Phong Na som världens största grotta Son Doong finns, men den svåråtkomliga bjässen har flera mer lättillgängliga kusiner i området.
I november var vi i Phong Nha för att utforska några av grottorna. Vi åkte båt genom Phong Nha Cave, den mest kända och besökta grottan, och besökte sen den häpnadsväckande Paradise Cave. Det sägs att det är den längsta torra grottan i världen och det är som att vandra genom ett månlandskap. Stalaktiter (droppstenar) glimrar som kristaller och de stora salarna känns som en katedral. Grottorna har nyligen upptäckts och det är de senaste åren som de börjat dra turister på allvar. År 2000 fanns inga hus i betong i Phong Nha, 2010 fortfarande inga hotell. Nu kommer turisterna beväpnade med kameror, istället för flygplan lastade med bomber.
Nationalparkens bergområde var en naturlig gräns mellan Nord- och Sydvietnam under Vietnamkriget. Bergen ligger i den smalaste delen av landet. Laos är inte mer än ett tiotal kilometer bort. På bergsväggarna syns ännu spår av bomber. Vår guide Hung berättar om hur vägen som löper genom parken byggdes av ungdomar under 20 år. De gömde sig i grottor, rörde sig genom tjock djungel och genom smala bergspass. Regler för att röra sig utan upptäckt var att laga mat utan rök, transportera sig utan att lämna ett spår och kommunicera utan prat. Hung, som är 23 år gammal, berättar om barn i hans skola som lekte med bomber. Det är sju år sedan en av hans skolkamrater dog. Fortfarande ligger det vilande bomber som inte detonerat i vegetationen. Det gäller att hålla sig på stigarna.
Grottorna är otroliga och verkligen värda en omväg. Vi besökte många av de mindre grottorna, men det är en särskild som vi verkligen vill rekommendera.
Iförd bikini, skyddshjälm, flytväst och pannlampa paddlar jag iväg på floden Chay mot grottan Hang Toi (Dark Cave). Grottan upptäcktens av boende i området under amerikanernas anfall och användes då som bombskydd. Grottan ingår i samma system som grottan Phong Nha och lever verkligen upp till sitt namn. Den är mörk. Becksvart. Med gyttja upp till knäna, och ibland ännu längre om foten halkar ner i en grop, vandrar vi genom en trång gång mellan branta klippor. Pannlamporna kastar ljuset ryckigt omkring oss och små rop ekar genom väggarna när någon stöter på någonting oväntat. Nervositeten vi känner går över i fniss och eventuell cellskräck skämtas bort. Genom vatten, över sand, fortsätter vi inåt mörkret. I en sal stoppar vi upp, släcker alla lampor och andas tyst i mörkret. Ingenting hörs förutom vattnet som tränger sig igenom sprickor i stentaket.
Sällan har jag känt mig så äventyrlig som när jag simmar i en okänd flod, ut genom en grotta där jag klättrat över sten och vandrat genom gyttja. Heja äventyret!

- En av salarna i Paradise Cave
Utomjordiska formationer i Paradise Cave De dåliga vägarna i Vietnam gjorde att floderna blev viktiga transportsystem, särskilt under regnperioderna. Floden som fått smeknamnet “Blood and diesel” var en viktig transportväg för tunnor med diesel. Amerikanerna fick information om de nya transportvägarna och bombade då också floderna hårt. Diesel och blod flöt i de grumliga vattnen.

2 kommentarer
Pingback:
Pingback: